VELIKA GOSPA U BEDNJI Masovan posjet vjerskim slavljima i proštenjarskim manifestacijama

Objavljeno 16.08.2019.

U organizaciji Općine Bednja, Turističke zajednica Trakošćan – Općina Bednja i župe Bednja, u našemu je mjestu jučer održan bogat program proslave blagdana Velike Gospe. Narod bednjanskoga kraja Uznesenje Marijino od starina štuje i slavi kao jedan od svojih najomiljenijih blagdana pa su tako i jučer stotine vjernika i hodočasnika sa svih strana pohrlile u Bednjute Gospinu pomoć, zagovor i utjehu potražile na misnim slavljima.

Glavna poldanja misa održana je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je vlč. Kristijan Kuhar, župnik iz Štrigove.

U koncelebraciji su bili i  bednjanski župnik vlč. Neven Blažon, župnik iz Vrbna vlč. Danijel Herceg, cvetlinski župnik vlč. Ivan Hruško, klenovnički župnik vlč. Josip Jagarčec i župnik iz Kamenice vlč. Dragutin Joč.

U sklopu popratnog programa, već od ranijih jutarnjih sati bednjanskim ulicama svirala je Limena glazba DVD-a Bednje.

I ove godine je Gospino slavlje uljepšala povorka koja se uoči mise, predvođena Limenom glazbom DVD-a i uz pučke i marijanske pjesme, bednjanskim ulicama prošetala do crkve.

Odjeveni u narodne nošnje, u povorci su pjevali članovi KUD-a Josipa Genca iz Bednje i Cvetlinskog zvona iz Cvetlina.

Povorci su se pridružili i načelnik Bednje Damir Poljak i njegov zamjenik Ivica Hrenić, koji su za ovu priliku i sami odjenuli narodne nošnje te se tako u proslavi Velike Gospe pridružili svom narodu.

U povorci su bili i članovi drugih lokalnih civilnih udruga, a svime time ponovno je evocirano sjećanje na davne dane, kada se na Veliku mešu na Bednji dolazilo v sturinjskim äprovomi.

Limena glazba DVD-a Bednje i članovi KUD-ova svirali su i pjevali i za vrijeme misnog slavlja. 

Uz načelnika D. Poljaka i zamjenika I. Hrenića, misi je nazočio i nazočio i državni tajnik u MORH-u general Zdravko Jakop, dok se proštenju u Bednji pridružio i general Mladen Markač.

Svi vjernici u crkvu nisu stali, pa su brojni hodočasnici misu pratili ispred i oko crkve. Među njima su bili i hodočasnici iz Višnjice koji su za tu priliku dopješačili u Bednju.

U skladu s tradicijom i već ustaljenim običajima, u Bednji je održano i veliko proštenje na koje su se slili posjetitelji ne samo iz našega, već i iz cijelog varaždinskog kraja, Zagreba, Slovenije i šire.

Za posjetitelje su ugostitelji pripremili bogatu proštenjarsku ponudu pa je malo bilo onih koji predah i odmor nisu potražili pod središnjim šatorom, kao i pod tendama i suncobranimabrojnih ugostitelja te se počastili kotlovinom i kobasicama,koje se odvajkada smatraju nezaobilaznim hodočasničkim gurmanskim zalogajem.

Proštenjare je dočekala i sva sila štandova s raznom bižuterijom, ali i lončarijom, drvenom obrtničkom robom i tradicijskim igračkama i licitarima, gdje se uobičajilo kupiti kakvu sitnicu poput medenjaka, konjeka i nacifranih srčeka s ogledalcima te popiti gvirc.

Svoje proizvode izložili su i OPG-ovi s područja općine Bednja pa su posjetitelji mogli kušati i domaće delicije, vina i likere te kupiti proizvode od lavande, tradicijske igračke, vinske pipe i klofere, cimplete i metle.

Proštenje u Bednji ponovno je pokazalo da stari vjerski i drugi popratni običaji nastavljaju živjeti, da su čvrsto ukorijenjeni u narodnu tradiciju kao i da lijepe narodne i proštenjarske navade uporno i žilavo odolijevaju novom vremenu.

A masovnim posjetom, kome je pridonijelo i odlično vrijeme,Bednja se ponovno potvrdila kao najveće Gospino proštenište zapadnog dijela naše županije.

Spomenimo također da su brojni posjetitelji boravak u Bednji iskoristili kako bi se spustili do novootvorenog spomen parka braniteljima te njime prošetali i poklonili se sjenama poginulih.