Udruga vinogradara Gerico: Vincekov rez u čast sv. Vinka

Objavljeno 21.01.2019.

Ceremonijalnim orezivanjem trsja, kićenjem špekom i kobasicama, zalijevanjem starim vinom te glazbom i pjesmom, članovi Udruge vinogradara Gerico iz Bednje u nedjelju su, 20. siječnja, probudili još usnulo trsje i prvim Vincekovim rezom simbolično otvorili novu sezonu vinogradarskih radova.

Proslava Vincekovog ove je godine priređena kod klijeti Vjekoslava Žirovca, koji je, kao domaćin, ujedno bio i biškup pod čijim su vodstvom odrezane vinske šibe i uronjene u škaf s vodom, kako bi se po potjeranim pupovima vidjelo hoće li bednjanskim vinogradarima i ova godina biti naklonjena.

Na veselici se skupilo 90-ak vinogradara, među njima i desetak gostiju iz vinske udruge Urban iz Slivnice kod Celja, s kojom domaći vinogradari surađuju već niz godina.

U ime dobre suradnje, prvom obrezivanju gorica pridružio se i njihov predsjednik Miljenko Tonšek.

Svima okupljenima pozdravne je riječi uputio predsjednik Gerice Željko Polančec, a tom prilikom nazočni su informirani i o vinogradarskoj opremi koju će moći ubuduće koristiti svi članovi udruge, a koja je nabavljena uz potporu Općine Bednja i Varaždinske županije (oprema za prešanje taloga, pumpa, punilica, oprema za filtriranje).

Nakon što svi sudionici Vincekovog - kak je i red! - zrelim vinom obilno zalijali trseke, a i sami se njime okrijepili, druženje je nastavljeno uz dobro iće i piće i glazbu domaćih muzikaša.

Na sličan način Vincekovo su u subotu, 19. siječnja, obilježili i Cvetlinčani, kod klijeti Stjepana Dukarića na Japić brijegu. Ceremoniju je vodio cvetlinski župnik vlč. Ivan Hruško, koji je blagoslovio gorice i prvi ovogodišnji rez.