U POVODU DANA BOLESNIKA Mag. soc. geront. D. Poljak održao predavanje „Razvoj predrasuda o starosti“

Objavljeno 11.02.2019.

Više od 50 mještana cvetlinskoga kraja i okolice u nedjelju je, 10. veljače, u dvorani DVD-a Cvetlin pratilo predavanje naslovljeno „Razvoj predrasuda o starosti“, koje im je održao mag. soc. gerontologije Damir Poljak, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin i aktualni načelnik općine Bednja.

S obzirom na aktualnost teme, predavanje je pobudilo velik interes okupljenih, to više što im je D. Poljak jednostavnim i svima razumljivim rječnikom nastojao približiti i u njima pobuditi razumijevanje za probleme i teškoće koje čovjeku donosi starenje, ali i razbiti ustaljene predrasude o starosti.

Predavanje je pratio i zamjenik načelnika Ivica Hrenić te se potom, zajedno s ostalim sugrađanima, pridružio akciji mjerenja tlaka.

Svim građanima koji su to željeli tlak je izmjerila medicinska sestra Mihaela Vrhovski.

Veliku pomoć u organizaciji skupa pružili su članovi DVD-a Cvetlin, naročito tajnik Davor Hojski, koji su okupljene ponudili čajem, dok je Škudar trgovina donirala klipiće.

Uoči predavanja je cvetlinski župnik vlč. Ivana Hruško u povodu Dana bolesnika služio misu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla.  

Ovim predavanjem se i općina Bednja pridružila obilježavanju Svjetskog dana bolesnika (11. veljače).

Manje je poznato da je ovaj dan utemeljio Papa Ivan Pavao II. 1992. godine, kako bi njime skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme te utjecao na podizanje svijesti šire javnosti o njihovim potrebama, ali i o nužnosti osiguranja zdravstvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu skrb.