U petak, 10. svibnja, bogatim programom započelo obilježavanje Dana općine Bednja

Objavljeno 11.05.2019.

Polaganjem kamena temeljca za spomen park braniteljima Domovinskog rata s područja općine Bednja u petak su, 10. svibnja, otvorene službene svečanosti kojima je ujedno započeo trodnevni program u povodu obilježavanja Dana općine Bednja.

Uz predstavnike općinske vlasti, braniteljskih udruga, DVD-ova iz Bednje, Vrbna i Cvetlina i druge predstavnike lokalne zajednice, polaganju kamena temeljca odazvali su se i gosti iz Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva oružanih snaga te brojni drugi uglednici.

Svima okupljenima tom se prilikom obratio načelnik općine Damir Poljak te istaknuo da će izgradnjom spomen parka i Bednja napokon dobiti središnje memorijalno mjesto na kome će ubuduće biti odavana počast svim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Bit će to ujedno i mjesto na kome će se trajno odavati zahvala brojnim braniteljima s područja naše općine, koji su na bojišnicama širom Hrvatske branili našu zemlju od agresora i dali svoj prilog stvaranju suverene i neovisne hrvatske države.

Izrazio je i zahvalnost Ministarstvu hrvatskih branitelja koje sufinancira izgradnju spomen parka.

Okupljenim sudionicima svečanosti obratio se i Vladimir Bergman, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, kao i general Zdravko Jakop, izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića.

Zadovoljstvo podizanjem centralnog spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata u prigodnoj je riječi izrazio i Ivan Jarnjak, ratni ministar u Vladi RH i počasni građanin općine Bednja. Svečanosti su nazočili i umirovljeni generali Hrvatske vojske u mirovini Ivan Češnjaj  i Željko Dvekar.

Riječi zahvalnosti resornom ministarstvu, Općini Bednja i svima zaslužnima za ovaj projekt u ime svih branitelja uputio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Bednja Stjepan Galinec.

U temelje budućeg spomen parka položena je i kapsula s popisom svih branitelja s područja općine Bednja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Svečanosti polaganja kamena temeljca nazočili su i župenici župa Bednja i Cvetlin vlč. Neven Blažon i vlč. Ivan Hruško.

U programu su sudjelovali i učenici Osnovne škole Franje Serta.

Inače, radovi na izgradnji spomen parka već su započeli, a svečano otvaranje spomen parka očekuje se 15. kolovoza, za Veliku Gospu.

U čast polaganja kamena temeljca iz kubura su zapucali članovi Udruge Prva kubura iz Višnjice. Svi okupljeni gosti potom su pozvani na razgledavanje izložbe ratnih fotografija Mladena Genca koje su izložene u prostorima Osnovne škole Franje Serta u Bednji.

Svečanosti u povodu Dana općine nastavljene su središnjom manifestacijom, svečanom sjednicom Općinskog vijeća Bednje, o kojoj ćemo posebno izvijestiti.

Obilježavanje Dana općine nastavlja se danas (subota, 11. svibnja) natjecanjem u kuhanju najboljeg gulaša u loncu, izložbom vozila Oldtimer kluba iz Čakovca, a skrećemo pažnju i na podatak da će od 14 do 15.30 sati u Trakošćanu boraviti bajkeri rotarijanci, koji će se u „biseru Zagorja“ zadržati na svom humanitarnom moto pohodu cijelom Hrvatskom, a domaćin će im biti Općina Bednja.

Poslijepodne će biti u znaku sakralnih svečanosti; naime, u 17 sati u župnoj crkvi će se održati podjela sakramenta Svete potvrde.

Večernji dio programa slijedi pod šatorom u 21 sat, kada vas pozivamo na koncert Gordane Ivanjek i Učitelja.

A zadnji dan, nedjelja, 12. svibnja, bit će posvećen obilježavanju spomendana sv. Izidora i pučkoj proslavi Židorova, jednog od najomiljenijih bednjanskih svetaca.