STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH Na snazi mjere ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti itd.

Objavljeno 20.03.2020.

Na snagu je stupila odluka Stožera civilne zaštite RH o provođenju strožih mjera kojima se ograničavaju društvena okupljanja, rad u trgovini i uslužnim djelatnostima te održavanje sportskih i kulturnih događanja.

Svi građani dužni su se idućih 30 dana strogo pridržavati protuepidemijskih mjera i mjera socijalnog distanciranja.

Ove mjere nalažu izbjegavanje bliskog socijalnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru.

Ovom odlukom se:

- zabranjuje održavanje svih javnih događanja i okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu

- obustavlja se rad u djelatnosti trgovine, a dalje će nastaviti raditi:

1. prodavaonice s prehrambenim artiklima

2. prodavaonice s prehrambenim i higijenskim artiklima

3. tržnice i ribarnice

4. ljekarne

5. prodavaonice za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda

6. poljoprivredne ljekarne

7. benzinske postaje

8. kiosci

9. pekarnice

10. kemijske praonice rublja

11. specijalizirane prodavaonice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala

12. specijalizirane prodavaonice dječje opreme

13. specijalizirane prodavaonice hrane za životinje

14. izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji

15. logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda

16. veledrogerije

- obustavlja se rad svih kulturnih ustanova i institucija (muzeja, kazališta, kina, knjižnica, čitaonica) te održavanje izložbi, revija i sajmova

- obustavlja se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja

- obustavlja se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni i sl.)

- obustavljaju se sva sportska natjecanja i organizirani treninzi kao i rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara

- obustavlja se održavanje dječjih i drugih radionica i plesnih škola

- obustavlja se rad autoškola

- obustavljaju se vjerska okupljanja

Detaljnije o odlukama Stožera civilne zaštite možete pročitati u Odluci u prilogu. 

Stožer je donio i Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH čije odredbe također možete iščitati u prilogu.

POSEBNO NAPOMINJEMO!

U skladu s ovom odlukom Nacionalnog stožera, regionalni i lokalni stožeri dužni su osigurati kontakt telefon i /ili e-mail za građane,  na koje će građani moći upućivati pitanja u vezi funkcioniranja rada i života u novonastalim okolnostima u njihovoj sredini te iste na adekvatan način prezentirati putem lokalnih medija ili drugog načina obavješćivanja.

Također stožeri civilne zaštite, u iznimnim slučajevima,  imaju mogućnost procjene o dozvoli rada određenih usluga na svom području nadležnosti, uz ključni uvjet izbjegavanja socijalnog kontakta (primjerice kroz mogućnost dostave svojih usluga na krajnju adresu).

Nastavno na sve navedeno, OBAVJEŠTAVAMO SVE GRAĐANE OPĆINE BEDNJA DA SVOJA PITANJA VEZANA UZ RAD I ŽIVOT U EPIDEMIOLOŠKIM UVJETIMA MOGU UPUTITI I SVE INFORMACIJE DOBITI OD 7 DO 15 SATI NA 

na telefon 042/796-309 i na mail info@bednja.hr / 24 sata