STIŽU NOVE POTPORE Općini Bednja 2,1 milijuna kuna potpora Hrvatskih voda za sanaciju triju klizišta

Objavljeno 02.07.2019.

Načelnik Općine Bednja Damir Poljak danas je u poslovnoj zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu potpisao ugovor o sufinanciranju sanacije triju klizišta na području naše općine,„težak“ 2,1 milijun kuna. 

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočio je i zamjenik načelnika Ivica Hrenić. 

O tomu koliko ove potpore znače za rješavanje problema klizišta, koji je već dugo godina problem koji teško opterećuje ne samo područje naše općine, već i cijeli sjever Hrvatske, pokazuje i činjenica da su potpisivanju nazočili ipotpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a pridružili su se i saborski zastupnik Josip Križanić i direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić. 

Načelnik D. Poljak posebno i ovom prilikom izražava zahvalnost saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i J. Križaniću te direktoru VGO-a D. Buniću koji su obišli klizišta na području općine Bednja i založili se za pomoć u njihovoj sanaciji.

Obraćajući se skupu, domaćini svečanosti u prigodnoj riječi istaknuli su važnost činjenice da je u budžetu Hrvatskih voda ove godine osigurano 50 milijuna kuna za sanaciju klizišta te da će se na isti način sredstva za sanaciju od ovih nepogoda osiguravati i ubuduće.

Što se tiče Općine Bednja, bespovratna sredstva namijenjena su sanaciji triju klizišta i to: Vrelo – Kušenići, na kome je procijenjena vrijednost radova oko 430.600 kuna, zatim klizišta Ručica, gdje je vrijednost sanacije procijenjena na nešto više od 817.00 kuna, a pomoć stiže i za klizište Vrbanići koje je zahtjevno i gdje procijenjena vrijednost radova iznosi oko 1,48 milijuna kuna. 

Izražavajući zadovoljstvo odobrenim sredstvima za sanaciju klizišta, načelnik Poljak ističe da Bednja očekuje potpore i za sanaciju ostalih klizišnih lokacija.

Za njih se projektna dokumentacija već izrađuje, a projekti njihove obnove bit će kandidirani na predstojeće javne pozive.

Riječ je o klizištima Vrbno – Hlevnjaki – Vrhovski, zatim Hrenići – Jamno – Cari te Štruklji – Pavlinići – Gašparići.