SPELEOLOGIJA Članovi Speleološke udruge Kraševski zviri u subotu čiste jamu Sv. Josip

Objavljeno 06.11.2019.

Za subotu, 9. studenog, Speleološka udruga Kraševski zviri iz Ivanca najavila je nastavak čišćenja jame Sv. Josip na području općine Bednja.

Riječ je o speleološkom objektu dugom 5 metara, na dubini od 4 metra. Objekt je onečišćen, a onečišćenje je evidentirano 2017. godine te prijavljeno u bazu onečišćenih speleoloških objekata Republike Hrvatske (Čisto podzemlje).

U sklopu te inicijative, speleolozi su u svojoj prvoj akciji prošle godine jamu već djelomično očistili, a ovu akciju tada je novčano podržala Općina Bednja.

Iz jame je izvađena znatna količina raznog otpada – pelena, plastičnih boca, vrećica, zdjela i sl.

Tijekom čišćenja otkriveni su dublji dijelovi jame, za koje se utvrdilo da su također onečišćeni, međutim, preostalu količinu otpada u jami teško je procijeniti zbog kombinacije otpada i organskog materijala (sediment, lišće i sl.).

Nakon što će speleolozi Speleološke udruge Kraševski zviri očistiti jamu Sv. Josip, na ulaz će se postaviti crvena pločica, kao prepoznatljiv znak očišćenog speleološkog objekta u okviru inicijative Čisto podzemlje.

Zašto je važno speleološke objekte čuvati čistim i ne dozvoliti da to bude još jedno divlje odlagalište na krškom području?

Onečišćena voda u krškom području se vrlo lako i brzo s površine infiltrira te dalje procjeđuje kroz pukotine, prsline i kanale u dubinu.

S druge strane, špilje i jame predstavljaju prirodne puteve kojima se voda s površine koncentriranim tokovima ulijeva u podzemlje prema spremnicima podzemne vode, odnosno krškim vodonosnicima koji najčešće služe u vodoopskrbi.

Ako se u podzemnim objektima nalaze divlja odlagališta otpada, voda koja se procjeđuje kroz njih će pokupiti i dalje prenositi onečišćene sadržaje koji će tako na kraju dospjeti u pitku vodu. Zapamtite: Sve što se baci u podzemlje prije ili kasnije vraća se - na slavini.