Proračunska transparentnost: Bednja u skupini najtransparentnijih općina u Hrvatskoj

Objavljeno 04.07.2019.

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti županija, gradova i općina u razdoblju studeni 2018. – ožujak 2019. koje je na svojim mrežnim stranicama objavio Institut za javne financije, Općina Bednja prvi je put svrstana u skupinu najtransparentnijih u Hrvatskoj.

Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Općina Bednja uvrštena je u razinu 5. 

To je dodatni iskorak u odnosu na prošlu godinu, kada je bila ocijenjena četvorkom (a pogotovo na godine prije toga, kada je bila pri dnu ljestvice). 

A time je ispunjena lanjska najava načelnika Damira Poljaka, koji je najavio da će Općina Bednja ove proračunske godine nastojati dostići maksimalnu razinu, 5.

Institut za javne financije je proračunsku transparentnost mjerio brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2017., polugodišnje izvršenje proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. i proračunski vodič za građane za 2019. 

Cilj istraživanja bio je utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, pri čemu se objava dokumenata uzima kao potvrda da se lokalne jedinice pridržavaju Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. 

Inače, rezultati istraživanja transparentnosti Institut je objavio na skupu koji je jučer održan u Kući Europe u Zagrebu, a nakon prezentacije objavljena je i interaktivna karta s podacima za svih 576 lokalnih proračuna. 

U Institutu ističu da transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, što sve skupa omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. 

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na http://www.ijf.hr/

Inače, Institut za javne financije proračunsku transparentnost analizira iz godine u godinu u svih 20 hrvatskih županija, 128 gradova i 428 općina.