PROJEKT JUMICAR I bednjanski učenici uživali u vožnji mini autića

Objavljeno 29.03.2019.

Učenici Osnovne škole Franje Serta u Bednji te učenici osnovnih škola u Klenovniku i Donjoj Voći u četvrtak su se, 28. ožujka, uključili u program Jumicar.

Riječ je o programu preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu koji se ciljano provodi s učenicima drugih razreda.

Mnoštvo djece je tijekom dana učilo kako biti oprezniji sudionik u prometu. Osim teorijskog dijela edukacije, najmlađi su se na praktičnom dijelu uvjerili da nije lako biti vozač.

Uz Jumicar instruktore, učenicima su na poligonu u pomoć uskočili i partneri - PU varaždinska - PP Ivanec, županijsko Društvo Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec i DVD Bednja.

Davor Blaško i Božidar Šumečki iz PP Ivanec usmjeravali su promet, upozoravali na prekršaje malih vozača i demonstrirali pravilan prijelaz preko pješačkog prijelaza. Sve aktivnosti je osobno nadgledao i načelnik PP Ivanec Mario Medenjak.

Za potpuniji i dinamičniji program pobrinuli su se Vjeran Marić i Danijela Kasal iz županijskog i ivanečkog Crvenog križa.

Učenicima su demonstrirali kako si pomoći pri osnovnim ozljedama, koji su brojevi hitne službe, kako ispravno zatražiti pomoć i sl.

Osim njih, program je obogatila i brojna ekipa DVD Bednja: zapovjednik Vladimir Barlek, predsjednik Gabrijel Štefanec, tajnik Karlo Husnjak i vatrogasac Krunoslav Bos.

Oni su učenicima održali kratku radionicu na temu zaštite od požara. Pokazali su im i vatrogasnu opremu i strpljivo pomagali svima koji su poželjeli obići vatrogasno vozilo i okušati se u pokretanju vatrogasne sirene, a najveće oduševljenje izazvala je demonstracija gašenja požara.

Male vozače na terenu obišli su i načelnik Bednje Damir Poljak, načelnik Klenovnika Mladen Blaško i načelnik Maruševca Damir Šprem, koji su ujedno sudjelovali u podjeli diploma svim polaznicima.

Organizatori su svim navedenim službama i institucijama zahvalili na pomoći i potpori.

Zahvala ide i domaćinu, Osnovnoj školi Bednja, posebno ravnateljici Sanji Majcen, pedagoginji Jadranki Miloloža, ravnatelju OŠ Klenovnik Miji Barišiću i ravnateljici OŠ Donja Voća Raheli Blažević.

Program prometne kulture za najmlađe sufinancirali su Općina Bednja i Općina Klenovnik.