Pokrenuta inicijativa za osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Bednji – osnivačka skupština 25. siječnja u vatrogasnom domu

Objavljeno 16.01.2020.

Na inicijativu načelnika Bednje Damira Poljaka, ravnatelja Muzejske ustanove Dvor Trakošćan Adama Pintarića te umirovljenog bednjanskog novinara i fotografa Mladena Genca, u općinskim prostorima održan je sastanak čija je glavna tema bila predstojeće osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Bednji.

U radu inicijalnog sastanka sudjelovali su i vlč. Neven Blažon, Ivan Mravlinčić, Mario Borovec Irena Lonjak – Capek i Juraj Poljak.

Vođeni mišlju da naša općina ima prebogatu povijesnu, kulturnu, sakralnu, arhitektonsku, ali i književnu, fotografsku i drugu baštinu čiji značaj prelazi lokalne okvire, a koja zavređuje da bude pobliže istražena, zabilježena, publicirana i trajno sačuvana, inicijatori smatraju da bi osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Bednji dalo veliku potporu i vjetar u leđa njihovim nastojanjima.

Naime, poznato je da je Matica hrvatska kroz svoju dugu povijest djelovanja (od 1842. godine) bila ta koja je čuvala i unapređivala hrvatsku kulturu pa se s toga razlogom vjeruje da bi svojim autoritetom, ali i bogatom izdavačkom djelatnošću, itekako doprinijela promociji bednjanske kulture u najširem smislu te riječi.

U tom kontekstu upućene su zahvale Ogranku Matice hrvatske u Čakovcu koja je domaćinima pružila pomoć u pripremama za osnivanje ogranka u Bednji te im darovala više knjiga i drugih publikacija iz naklade MH.

Prema riječima načelnika D. Poljaka, Ogranak Matice hrvatske u Bednji djelovat će u novouređenim prostorijama u zgradi Općine Bednja.

Svi koji su sudjelovali u radu inicijalnog sastanaka potpisali su pristupnice za članstvo u Matici hrvatskoj.

A svi zainteresirani, koji bi se htjeli pridružiti radu Ogranka MH u Bednji, pozvani da se odazovu svečanoj osnivačkoj skupštini koja će se održati u subotu, 25. siječnja, u vatrogasnom domu u Bednji s početkom u 18 sati.