Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Bednje: Andrej Kramarić proglašen počasnim građaninom Bednje

Objavljeno 12.05.2019.

U nazočnosti velikog broja gostiju i uzvanika, svečana sjednica Općinskog vijeća Bednje održana je u prostorijama Osnovne škole Franje Serta.

Nazočili su joj saborski zastupnik Josip Križanić, izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Mario Habek, državni tajnik u MORH-u general Zdravko Jakop, zatim, Marijan Škvarić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, Vladimir Bergman, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, varaždinski dožupan Tomislav Paljak te brojni drugi uglednici, među njima i predstavnice Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i mnogi drugi. 

Među njima valja istaknuti i Ivana Jarnjaka, ratnog ministra u Vladi RH, zatim, načelnika Općine Videm Branka Mariniča, načelnika Hrvatskog Židana (općine u mađarskom Gradišću) Ištvana Krizmanića, gradonačelnicu Pakraca Anamariju Blažević i dr.

Skup je otvorio potpredsjednik Općinskog vijeća Bednje Vladimir Kramarić te zahvalio svima – Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću, resornim ministarstvima, saborskim zastupnicima A. Stričaku i J. Križaniću, Varaždinskoj županiji i svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli rastu općinskog proračuna, pokretanju novih investicija, realizaciji novih projekata, a samim tim i razvitku općine Bednja.

Načelnik Bednje Damir Poljak u svom je obraćanju pobrojio dugi niz projekata koje je općinska vlast realizirala u proteklih godinu dana. 

Uz brojne programe čija se financijska vrijednost mjeri u milijunima kuna, a koji su već ostvareni, iniciran je, započet i pokrenut i velik broj novih, uz naglasak da su svi oni, od prvog do zadnjeg, vezanih uz glavni cilj, a to je poboljšanje komunalno-infrastrukturnog i društvenog života na cijelom općinskom području. 

- Naravno da nam je u osiguravanju sredstava kojima smo osigurali visoku razinu investiranja u Bednju, koja daleko premašuje njen izvorni fiskalni kapacitet, u velikoj mjeri pomogla vertikala vlasti. Ali tu svakako treba istaknuti i sve one koji su nam i u protekloj godini posebno pomagali, koji nas nisu odbili kad smo ih zvali i koji su zajedno s nama obilazili naš kraj te se iz prve ruke, na terenu, informirali o svakidašnjim problemima bednjanskog čovjeka i nastojali mu pomoći – naglasio je načelnik.

U nastavku je izvijestio o kapitalnim projektima u komunalno-infrastrukturnoj gradnji, cestogradnji, uređenju vodotoka te o projektima koji se provode u društvenoj infrastrukturi i nadgradnji. 

Ono što posebno treba istaknuti jest činjenica da su gotovo svi kapitalni projekti u Bednji financirani sredstvima EU fondova i državnih ministarstava, neki su sufinancirani sredstvima Varaždinske županije, a visina vanjskih sredstava svakako svrstava Bednju među općine koje vrlo obilato za svoj razvitak koriste vanjska bespovratna sredstva.

-Prošle godine najavio sam projekt svih projekata, a to je uređenje dječjeg vrtića u Bednji. I s ponosom mogu reći: radovi na rekonstrukciji stare škole u vrtić u punom su jeku! Za vrtić smo iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova uspjeli osigurati 4,79 milijuna kuna i naravno da je naša radost po ovom pitanju razumljiva, jer s dječjim vrtićem Bednja će dobiti predškolsku ustanovu ključnu za ovdašnju demografsku politiku i za ostanak mladih obitelji u Bednji – istaknuo je, među ostalim, D. Poljak.

Upućujući čestitke aktualnoj općinskoj vlasti na respektabilnim rezultatima rada, načelnik Hrvatskog ŽidanaIštvan Krizmanić, općine u mađarskom Gradišću s kojom Bednja već niz godina ostvaruje prijateljsku suradnju, kazao je da u tom dijelu Gradišća još živi između 6.000 i 7.000 Hrvata koji su se tu doselili prije 500 godina iz Dalmacije i Primorja.

-Mi smo 21. generacija njihovih potomaka i još se izjašnjavamo kao Hrvati. Nekad smo živjeli u jednoj zemlji, danas živimo u dvije različite zemlje i imamo slične probleme. Ipak, moram vam čestitati na pomacima koje ste ostvarili u zadnjih 15 godina, jer to što se ovdje vidi puno je više nego u Mađarskoj. Iako se uvijek čini da je „susjedov vrt zeleniji“, činjenica je da nas opterećuju slični problemi, a jedan od njih jest i to da nam omladina bježi u inozemstvo. Međutim, ni tamo nije sve od zlata. Ako odu, pitamo se tko će ostati i tko će nakon izvjesnog broja godina osigurati stvaranje uvjeta za rad i život jednakih onima u suvremenim zapadnim zemljama – upitao je Krizmanić.

I ratni ministar u Vladi RH Ivan Jarnjak također je pozvao mlade da ne napuštaju rodni kraj.

-Bednja se razvija i dobiva nove sadržaje. U njoj će se živjeti sve bolje i lakše. Nemojte odlaziti iz Hrvatske, ostanite ovdje jer Bednja je ipak nujliepši kemauček svieto – pozvao je Jarnjak.

Skupu se obratio i zamjenik župana Tomislav Paljak. Osvrćući se na velika sredstva uložena u energetsku obnovu škola u Bednji i Cvetlinu, kao i na ulaganja u obnovu županijskihcesta i sanaciju klizišta, naglasio je da su visoka ulaganja u društvenu i komunalnu infrastrukturu pokazatelj da Varaždinska županija vodi brigu o svom cjelokupnom području.

Marijan Škvarić nazočnima se obratio kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva P. Štromara. 

Osvrćući se na znatne novčane potpore koje su općini Bednji iz ovog ministarstva stigle za sanaciju klizišta i male komunalne radove, naglasio je da je riječ o konkretnim pomoćima usmjerenim ruralnim područjima Sjevera Hrvatske, koja iznimno mnogo znače za razvitak malih općina. Što se tiče velike odluke Vlade RH koja je poreznom reformom i fiskalnim izravnanjem omogućila da se velik dio poreznih prihoda slije u proračune gradova i općina, naglasio je da JLS-ovi najbolje znaju kako i u što uložiti povećana sredstva.

Saborski zastupnik J. Križanić, izaslanik predsjednika Sabora, u svom je obraćanju istaknuo da je, zajedno s kolegom A. Stričakom, u Bednji bio najmanje 20 puta, te se tom prilikom na terenu upoznavao s konkretnim potrebama i problemimagrađana.

-Naš je posao da „guramo“ projekte, a posao načelnika jest da projekte pripremaju – naglasio je Križanić u svom osvrtu na respektabilan niz projekata koje je u proteklih godinu dana realizirala Općina Bednja. Osvrnuo se na poboljšanu poslovnu klimu u državi, na velik pad poduzetničkih kamata na kredite i na druge pozitivne gospodarske pokazatelje u državi te ocijenio da je to rezultat politike aktualne vlade na čelu s premijerom Plenkovićem.

Referendum sindikata uperen protiv aktualne mirovinske reforme ocijenio je čistim populizmom i poručio građanima da ne nasjedaju na njihove poruke, jednako kao i na poruke pojedinih stranaka koje u kampanji za EU izbore poručuju da nam EU ne treba i koje se zalažu za izlazak Hrvatske iz EU.

U nastavku svečanosti dodijeljena su javna prizna Općine Bednja, a zaslužnima su ih uručili načelnik Damir Poljak, njegov zamjenik Ivica Hrenić i potpredsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić. 

Javna priznanja Općine Bednja

Počasnim građaninom Općine Bednja proglašen je nogometni reprezentativac Andrej Kramarić. 

Pošto Andrej zbog obveza nije mogao nazočiti svečanosti, visoko priznanje primili su njegovi roditelji Josip i Danica Kramarić, oboje rodom iz Bednje. Oduševljenje nazočnih polučila je činjenica da se svima nazočnima Andrej obratio putem snimke, pri čemu je poručio da se jako dobro sjeća godina djetinjstva provedenih u Bednji, da Bednju s velikim zadovoljstvom promiče po cijelomu svijetu te da će u lipnju pokušati ponovno doći u zavičaj.

Plaketa Općine Bednja dodijeljena je Alenu Sajku (za posebna dostignuća na području meteorologije), dok su zahvalnice dodijeljene Hidroingu Varaždin, Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec, Branku Jurencu, Ivanu Patekaru i Josipi Žimbrek.

U ime svih nagrađenih zahvalio je Josip Kramarić, otac Andreja Kramarića. 

Prisjetivši se uspjeha naše reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2018., ocijenio je da je tada s našom reprezentacijom „disala“ cijela Hrvatska te poželio da zajedništvo koje je tada ujedinilo Hrvatsku na isti način hrvatskog čovjeka ujedini i ubuduće.

Povelja prijateljstva Bednje i Pakraca

U nastavku svečanosti gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i načelnik općine Bednja Damir Poljak potpisali su Povelju o suradnji i prijateljstvu između Bednje i Pakraca. Kao što je pojasnio D. Poljak, prije godinu dana skupina bednjanskih branitelja koji su za vrijeme Domovinskog rata boravili na pakračkom bojištu, posjetila je Pakrac. U gradu koji su nekad branili naišli su na toplu dobrodošlicu i tu se rodila ideja o bratimljenu dviju sredina koje su svoje prijateljstvo izgradile i potvrdile u najtežim, ratnim uvjetima.

-U Pakracu je rat počeo 1. ožujka 1991. godine, a već u kolovozu u naš su grad počeli pristizati branitelji sa svih strana. Sjećam se da ih je velik broj stigao iz ovog kraja, a mi smo ih popularno zvali Varaždincima. Naravno, međuVaraždincima bilo je i puno branitelja iz Bednje i okolice. A danas smo samo potpisali ono što je tada počelo – rekla je u prigodnom obraćanja pakračka gradonačelnica A. Blažević te pozvala sve branitelje iz Bednje i okolice da ponovno posjete Pakrac.

-I danas nam je potrebno zajedništvo, ali ovoga puta da ostanemo i dalje raditi kao svoji na svome, da nam mladi ne odlaze, jer i Pakrac muče isti problemi kao i ostale dijelove Hrvatske – naglasila je A. Blažević.

Glazbeni program kojom su uljepšali svečanost izveli su Lucija Geček i Danijel Češnjaj uz glazbenu pratnju Tomislava Žirovca. 

Nakon svečane sjednice, neformalno druženje nastavljeno je uz domjenak u školskoj sportskoj dvorani, a onda i pod šatorom na Trgu sv. Marije, pod kojim su okupljenu publiku zabavljali Kavaliri.