OBAVIJEST o provođenju mjera zaštite od korona virusa prilikom okupljanja građana na području Varaždinske županije i Općine Bednja

Objavljeno 15.03.2020.

U želji da doprinesemo sprečavanju daljnjeg širenja zaraze virusom COVID-19 (korona-virus), a prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i uputama Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, Općina Bednja donosi Odluku koja se odnosi na svakodnevno funkcioniranje zajednice.

Iako na području naše općine za sada NEMA prijavljenih slučajeva zaraženih osoba, no postoje osobe koje se nalaze u samoizloaciji ova situacija predstavlja velik i ozbiljan izazov pred kojim moramo staviti oprez na prvo mjesto.

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije ne daje suglasnost za nijedno okupljanje građana na kojem se očekuje dolazak više od 100 osoba.

Za sva ostala okupljanja stanovništva na otvorenom i zatvorenom prostoru (nastupi, priredbe svih vrsta, sportske manifestacije, poslovna okupljanja, razna druženja starijih osoba i sl.) Stožer preporučuje odgodu takvog okupljanja do daljnjega, jer iz objektivnih razloga nije uvijek moguće utvrditi zdravstveno stanje sudionika, mjesta i pokrajine koje su osobe posjetile proteklih 14 dana, jesu li ili nisu bile u doticaju s osobom zaraženom virusom COVID-I9, te imaju li osobe rješenje o samoizolaciji, a kojeg se ne pridržavaju.

U slučaju okupljanja suprotno preporuci Stožera, te za sva ostala okupljanja, organizatori su dužni osigurati najviše higijenske standarde, a koji se prvenstveno odnose na sljedeće:

  • osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima u dovoljnim količinama
  • dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje, te da izbjegavaju bliži socijalni kontakt
  • dati jasnu uputu potencijalnim sudionicima da ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37,5 C) da ne dolaze na manifestacije
  • na vidljivom mjestu istaknuti sljedeće upute (po mogućnosti u boji, na formatu A3): 

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Plakat-za-javne-prostore-B1-COVID-19_HR-ENG.pdf

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf

U slučaju pojave zdravstvenih smetnji respiratornog sustava (kašalj, grlobolja i povišena temperatura) ne odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, nego prethodno telefonski kontaktirati svojeg liječnika obiteljske medicine, koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom. Potrebno je dati podatke o tijeku bolesti i navesti svoje kretanje unatrag 14 dana, osobito ako se radi o obitavanju u Italiji ili nekoj od zemalja gdje je epidemija.

Pred nama su izazovna vremena i opreza nikad dosta, ali najvažnije je da ne širimo strah i ne vodimo se panikom. Ako možete, ostanite u svojim domovima, ne izlazite, osim po najosnovnije namirnice, ne izlažite se nepotrebnom riziku od zaraze i budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima.

Sve informacije koje primate o korona virusu pratite isključivo putem službenih kanala Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo. Ne nasjedajte da tendenciozne medijske napise nego uvijek i jedino slušajte struku.

Povezani dokumenti