Obavijest Crvenog križa starijim osobama s ograničenim kretanjem te osobama u samoizolaciji

Objavljeno 19.03.2020.

U vidu novonastale situacije, a prema uputama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ svoje napore dodatno usmjerava u organizaciju pomoći starijim osobama kojima je kretanje ograničeno, kao i osobama u samoizolaciji, posebice u dijelu dobavljanja i dostave osnovnih životnih potrepština – hranu i lijekove.

Ovim putem pozivamo građane koji se planiraju samoorganizirati za pomoć starijim i bolesnim osobama u svojoj blizini i osobama koje poznaju, da to čine s najvećim oprezom kako ne biste ugrozili svoje i njihovo zdravlje. Pri tome savjetujemo slijedeće:

  • Pomoć dajete isključivo ljudima koje poznajete
  • Nabavljate samo osnovne životne potrepštine (hranu i lijekove)
  • Ne ulazite u stanove ili kuće, već vrećice ili kutije ostavljate pred ulazom ili ogradom dvorišta
  • Održavate razmak od osobe minimalno 2 metra te ne razgovarate s njima dulje od 5 minuta
  • Koristite zaštitnu opremu (maska i rukavice)
  • Izbjegavajte uzimanje novca nezaštićenim rukama

Za sve starije osobe i osobe u samoizolaciji koje iz bilo kojeg razloga ne mogu dobiti pomoć svojih susjeda ili sugrađana, ili nisu uključene u postojeće programe gerontodomaćica, pomoć pruža Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec. Za najavu potrebne pomoći, organizirani su dežurni telefoni GDCK Ivanec, u sljedećim terminima:

Svakim radnim danom od 8 do 15 sati na 781-534 ili od 8 do 20 sati na 099/239-5693.

Navedena pomoć odnosi se isključivo na starije osobe kojima je kretanje ograničeno kao i osobe u samoizolaciji.

Pozivamo studente i građane koji su dobrog zdravlja i voljni su pomoći da se prijave za volontiranje u GDCK Ivanec putem dostupnih linkova na web stranici GDCK Ivanec: www.crveni-kriz-ivanec.hr ili da se jave u GDCK Ivanec na tel: 770 533. Oni će biti evidentirani kao volonteri, te će biti vođena precizna evidencija o mjestu, vremenu i načinu pružanja pomoći osobama u potrebi, a volonterima će koordinirati zaposlenik GDCK Ivanec.

Svi volonteri dobiti će potrebnu edukaciju prema uputama HCK, te biti upoznati s uputama za postupanje, posebice onima koje se odnose na zdravstvenu sigurnost volontera i osoba kojima pružaju pomoć!

Pripremila: Jasminka Ruhek, ravnateljica GDCK Ivanec