NAČELNIK D. POLJAK NA SVEČANOSTI U ZAGREBU Općina Bednja uključena u znanstveni projekt laserskog snimanja i terenskog istraživanja

Objavljeno 26.01.2020.

Načelnik Bednje Damir Poljak u petak je, 24. siječnja, sudjelovao na svečanosti u povodu službenog početka provedbe znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost „Razvoj metodologije procjene podložnosti na klizanje za planiranje namjene zemljišta primjenom LiDAR tehnologije“. Svečanost je održana u velikoj dvorani Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o projektu kojim se planira razviti metoda za izradu karata klizišta korištenjem inovativne LiDAR tehnologije. 

Riječ je o tehnologiji koja omogućuje izradu karata s prikazom sadašnjih klizišta (karta inventara klizišta) te lokacija na kojima bi klizišta tek mogla nastati (karte podložnosti na klizanje).

Rezultat LiDAR projekta bit će i izrada smjernica za sustavnu izradu karata klizišta kao dokumenata o ograničenjima u prostoru vezanim za pojavu klizišta, a sve u cilju unapređenja sustava prostornog uređenja u RH, kako na državnoj razini (izradom Državnog plana prostornog razvoja), tako i na regionalnoj i lokalnoj razini (izradom prostornih planova županija, gradova i općina).

Time će se pridonijeti smanjenju rizika od katastrofa, jer će se na vrijeme prepoznati potencijalno sumnjiva područja na kojima mogu nastati klizišta.

Ovaj projekt provodit će se u razdoblju od četiri godine, od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2023. godine na području Varaždinske i Istarske županije i Grada Zagreba, odnosno na područjima na kojima je već uočena pojava klizišta, a različitog su sastava tla.

Na području Varaždinske županije za provedbu projekta odabrana su dva pilot područja i to unutar općine Bednja (površine 14 km2) i unutar Grada Lepoglave (površine 6 km2).

Ta dva područja se dodiruju i na njima će se obaviti lasersko snimanje iz zraka i terenska istraživanja. Snimke i podatke analizirat će znanstvenici s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu i Građevinskog fakulteta u Rijeci, a u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Firenci i Sloveniji.

Inače, na svečanosti u povodu početka provedbe projekta sudjelovali su brojni stručnjaci i znanstvenici koji su tom prilikom održali više tematskih predavanja.

Uz stručna predavanja koja su se odnosila na mogućnosti primjene novih tehnologija u Primorju, Istri i Italiji, posebnu pozornost predstavnika naše općine izazvalo je predavanje vezano uz izradu karata klizišta za potrebe prostornog planiranja, s primjerom iz kontinentalnog dijela Hrvatske.