Na sastanku s predstavnicima Termoplina – o mogućnostima proširenja plinske mreže

Objavljeno 16.11.2018.

Damir Pavišić i Tomislav Benčić iz Odjela za razvoj, nadzor i projektiranje varaždinskog Termoplina d.d. danas su (petak, 16. studeni) boravili na radnom sastanku u Općini Bednja, gdje su s njima razgovarali zamjenik načelnika Ivica Hrenić i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Jasminka Grabar.

Tema razgovora bila je mogućnost daljnje gradnje plinskih cjevovoda i plinske distribucijske mreže od Bednje i Trakošćana prema manjim naseljima.

Pošto je kraj godine razdoblje kada se izrađuju financijsko-planski dokumenti i razvojni programi za iduću godinu i predstojeće razdoblje, sastanak je bio sazvan u želji da se pokuša naći model kojim bi se u predstojećem periodu omogućio nastavak izgradnje plinske infrastrukture i plinofikacija manjih naselja.

Poznato je da se u planiranju takvih, u pravilu vrlo skupih investicija, Termoplin rukovodi ekonomskom logikom, pri čemu temeljem broja potrošača i količina utrošenog plina mora planirati svoje poslovanje, odnosno vrijeme povrata investicije.

U tom kontekstu razgovaralo se i o tome da se u trogodišnje projekcije pokuša uvrstiti bar dio temeljnih radova (gradnja glavnih cjevovoda kroz naselja) te da se određeni dijelovi plinskog „prstena“ pokušaju zaokružiti prilikom gradnje magistralnog cjevovoda prema Đurmancu.

U svakom slučaju, to je tema o kojoj će se još razgovarati i koja će aktualna biti i ubuduće, to više što su mnogi građani energetski obnovili svoje kuće i što iskazuju interes za plinofikaciju.