Iz jame Sv. Josip speleolozi izvadili 70 vreća smeća!

Objavljeno 13.11.2019.

U sklopu inicijative Čisto podzemlje, članovi Speleološke udruge Kraševski zviri iz Ivanca u subotu su, 9. studenog, proveli drugo čišćenje jame Sv. Josip (prvi put jamu su čistili u listopadu 2018.). Akciju je novčano podržala Općina Bednja.

Ovoga puta jama je čišćenjem produbljena za 1,5 m, dok je iz jame izvađeno oko 70 vreća smeća ili puna traktorska prikolica otpada (volumena oko 10 m3).

Iz jame je izvađeno smeće koje su mještani u nju odlagali prvenstveno u periodu kada nije postojalo organizirano prikupljanje otpada.

S druge strane, danas se – uvođenjem sustava prikupljanja otpada i njegove naplate - suočavamo s bojazni da bi podzemni objekti poput jame Sveti Josip ponovno mogli postati divlja odlagališta otpada.

U akciji speleolozi su iz jame izvukli najrazličitiji otpad - korištene pelene, tekstil, limenke, boce, kosti neidentificiranih životinja, akumulatore, felge, kišobrane, razno posuđe, lavore, dijelove peći i bicikala, gume i sl.

O tome koliko se dugo ovdje odlagao otpad svjedoče i rokovi trajanja na limenkama, iz kojih se može iščitati da je izvučen otpad star i do 25 godina.

Osim otpada, izvučen je organski materijal (lišće, zemlja).

Nakon toga u jami se otvorio prolaz u otpadu dubine oko 3-4 m. Predviđa se da bi unutra još moglo biti minimalno 40-50 m3 otpada, ukoliko širina jame ostane jednaka. U protivnom, količina smeća u njoj mogla bi biti još veća.

U pomoć speleolozima pristigli su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bednja koji su otpad traktorom prevezli do mjesta gdje ga je zbrinuo Ivkom.

Sljedeća akcija čišćenja jame Sveti Josip predviđa se sljedeće godine, a sudeći prema dosadašnjim iskustvima, očekuje se izvlačenje još veće količine smeća.

 Speleolozi se nadaju da će tada doseći dno, tj. jamu Sv. Josip potpuno očistiti i time je uvrstiti u spisak očišćenih speleoloških objekata.