FOŠNJIK Održane su fašničke povorke u Bednji i Vrbnu

Objavljeno 04.03.2019.

Galerija neobičnih spodoba svake vrste – vila i vještica, patuljaka i vilenjaka, milicajaca, spidermana i ostalih filmskih junaka, likova iz crtića, klaunova te raznih drugih kosmatih, pernatih, repatih i drugih zakrabuljenih stvorenja u nedjelju je, 3. ožujka, u karnevalskoj povorci bučno prošetala ulicama Bednje i udarila brigu na veselje.

Lijepo proljetno vrijeme na otvoreno je izmamilo i malo i veliko pa se u karnevalsku povorku uključio, kažu domaćini, dosad rekordan broj maškara.

Nakon što su, predvođene Limenom glazbom DVD-a Bednje i vatrogasnim voznim parkom, prodefilirale bednjanskim ulicama, maškare su put završile kod Vatrogasnog doma, gdje je nakratko uspostavljena vladavina Fašničke Republike.

Nakon brzinskom suđenju Princu Fašniku, tradicionalnom krivcu za sve nevolje koje kroz godinu muče i kinje narod, jadnik je spaljen na lomači, a nakon toga su velike i male maškare zabavu nastavile uz glazbu i ples Bednjanskih štemera.

Fašnik je i ove godine organiziran u suradnji Općine Bednja, Turističke zajednice Trakošćan – Općina Bednja i udruga našega kraja - KUD-a Josipa Genca i DVD-a Bednje, a pridružio se i KUD Josipa Jedvaja iz Vrbna, DVD Vrbno te Cvetlinski zvon iz Cvetlina, koji je sa sobom poveo svoje goste – maškare iz slovenskog Leskovca.

Općina je sve sudionike počastila krafnama, kuhanim vinom za odrasle i čajem za djecu pa je tako fašničkom povorkom još jednom produljena dugogodišnja tradicija narodnog fašnikovanja u Bednji.

Karnevalskom veselju pridružio se i načelnik Damir Poljak, koji je prošetao s maškarama i stoički podnosio spelancije pod maskama. Šarmu fašnika nije odolio ni njegov zamjenik Ivica Hrenić, koji pod spidermanskom maskom točio vruće napitke rasplesanim maskama.

U organizaciji KUD-a Josipa Jedvaja i DVD-a Vrbno, fašnik je prethodno organiziran i u Vrbnu.

I ove godine vrbljanski je fašnik bio pravi, narodni, u kojemu se svatko maskirao po svojoj volji, a središnja ceremonija priređena je na igralištu kod područne škole. Sve sudionike organizatori su također počastili krafnama, vinom i čajem.