FOŠNJIK NE BEDNJE: I u Bednji proglašena Fašnička Republika

Objavljeno 12.02.2018.

Velikom fašničkom povorkom u koju se u nedjelju, 11. veljače, uključilo oko 300 maškara iz cijelog bednjanskog kraja i okolice, Bednja je i ove godine produljila dugu tradiciju narodnog fašnikovanja.

Lijepo vrijeme na otvoreno je izmamilo veliko i malo pa je u povorci predvođenoj Limenom glazbom DVD-a Bednje halabučila cijela galerija spodoba svake vrste – vila i vještica, medvjeda i ivančica, Batmana i Spidermana, klaunova, likova iz crtića te raznih drugih pernatih, rogatih, repatih i kosmatih stvorenja.

Tijekom šetnje bednjanskim ulicama, cijela ta šarena povorka udarila je brigu na veselje te uz glazbu i trubljenje svoj put završila kod Vatrogasnog doma.

Nakon što je načelnik Bednje Damir Poljak meštru Gabrijelu predao ključ općinske blagajne (sudeći po ključu od pola metra, blagajna i nije u tako lošem stanju!), maškare su nakratko uspostavile vladavinu Fašničke Republike.

A nakon suđenja i obrednog spaljivanja Princa Fašnika, tradicionalnog krivca za sve nevolje koje kroz godinu muče i kinje narod, velike i male maškare su zabavu nastavile ispred Vatrogasnog doma, uz glazbu Bednjanskih štemera.

Fašnik je ove godine organizirala Općina Bednja u suradnji s Turističkom zajednicom Trakošćan – Općina Bednja, DVD-om Bednja, KUD-om Josipa Genca iz Bednje i KUD-om Josipa Jedvaja iz Vrbna, KUD-om Cvetlinski zvon te Udrugom za očuvanje bednjanskog govora.

Općina je sve sudionike počastila krafnama, kuhanim vinom i čajem pa se tako Fošnjik ne Bednje i ove godine ponovno potvrdio kao jedna od najomiljenijih lokalnih pučkih zabavnih manifestacija.