DVOR TRAKOŠĆAN  Održan susret s književnicom prof. Baricom Pahić Grobenski

Objavljeno 01.04.2019.

U organizaciji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan, Varaždinskog književnog društva i Općine Bednja, u dvorskoj Galeriji u subotu je, 30. ožujka, održan susret s književnicom i metodologinjom književnosti prof. Baricom Pahić Grobenski.

O bogatom stvaralaštvu autorice govorili su prof. Đurđa Lazar, prof. Josip Matečak, prof. Ružica Marušić Vasilić i prof. Nevenka Žirovec.

Svi oni s različitih su se aspekata osvrnuli na autoričin život i rad, s posebnim naglaskom na činjenicu da je B. Pahić Grobenski ugledna jezikoslovka koja je najveći trag ostavila na području proučavanja bednjanskog govora i njegova očuvanja kao izvornog kajkavskog pradijalekta.

Podsjećamo, zbog takvog i tolikog angažmana dodijeljeno joj je i priznanje Općine Bednje za životno djelo.

Nakon što je svoju prvu knjigu objavila prije dva desetljeća, ova se autorica potom potvrdila u nizu područja vezanim uz književnost, a posebno uz bednjanski govor.

Vodila je radijske emisije o bednjanskom govoru, izdala je i CD na tu temu, a poseban segment njena stvaralaštva vezan je uz metodiku jezika, dramske tekstove i sudjelovanje na dramskim manifestacijama.

Uz sve to, pisala je i novinske kolumne, autorica je eseja, prikaza i putopisa te osvrta o piscima i stvaraocima čija je djela proučavala.

Posebno se to odnosi na pokojnog prof. Slavka Šprema koji je svojom zbirkom“Nujliepši kemoček svieto – Bednjo“ dao jedan od najsnažnijih doprinosa prezentaciji i očuvanju izvornog bednjanskog jezičnog idioma.

Svi govornici u svojim su prezentacijama isticali literarno snažne slike kojima je autorica u svojim pjesmama i romanima tematizirala bednjanski kraj i borbu njegova čovjeka s preteškim životom na škrtoj zemlji, ali cijeli niz drugih tema koje je obradila sebi svojstvenim književnim stilom – ljudske sudbine, probleme iseljavanja, žene kao žrtve predrasuda, ali i snažne bednjanske žene prikazan u arhetipu „bednjanske mati“ itd.

Pojedine tekstova prof. Pahić Grobenski interpretirale su Danica Radmanić i prof. Anja Hudoletnjak.

Manifestaciju je pratio i načelnik Bednje Damir Poljak koji se na kraju i obratio okupljenima. Izražavajući zadovoljstvo što se skup održava u Trakošćanu i naglašavajući da je specifični bednjanski kulturni identitet nedjeljiv od hrvatskog narodnog kulturnog identiteta, autorici je uputio čestitke na njenom bogatom opusu i posebno, na trajnom doprinosu očuvanju izvornog bednjanskog govora u književnom i pjesničkom stvaralaštvu.

Uz potporu nastavku njena rada, ujedno joj je i prenio čestitke saborskog zastupnika Anđelka Stričaka koji te večeri, zbog drugih obveza, nije mogao nazočiti ovoj književnoj svečanosti. A nju je pjesmom uljepšao pjevački zbor KUD-a Josipa Genca iz Bednje.