DVOR TRAKOŠAN Otvorena izložba „Ivan Generalić – iz zbirke umjetnina Vladimira Malogorskog“

Objavljeno 28.11.2019.

Sedamdesetak crteža i dva velika ulja na platnu najvećeg hrvatskog slikara naive Ivana Generalića u srijedu je, 27. studenog, imala prilike razgledati brojna publika koja se na svečanosti otvaranja okupila u Galeriji Muzejske ustanove Dvor Trakošćan. 

Sva izložena djela iz zbirke su Generalićeva prijatelja, poznatog kolekcionara Vladimira Malogorskog, koji ih je publici darovao u povodu obilježavanja 27. godišnjice umjetnikove smrti. 

Podsjetimo, Generalića (1914. – 1992.) s punim pravom smatra se začetnikom hrvatske naivne umjetnosti i njenom centralnom osobom.

Neizmjerno je zaslužan za afirmaciju tzv. Hlebinske škole te za promociju hrvatske naive na globalnoj razini. Izlagao je na svim kontinentima: samostalne izložbe priredio je u Parizu, New Yorku i Bruxellesu, a sudjelovao je i na brojnim grupnim izložbama – u Pekingu, Šangaju, Tokiju, Madrigu, Petrogradu, Bratislavi, Baden Badenu i drugdje. 

Obraćajući se publici, Malogorski se prisjetio se i nekih zgoda iz života pokojnog umjetnika koje nisu poznate široj javnosti, a posebnu pažnju skrenuo je na dvije slike velikog formata prikazane na izložbi, koje su slikane na platnu, što nije uobičajena tehnika kod naivaca.

Publici se obratio i akademik Tonko Maroević. Nazvavši Generalića ocem naive i virtuozom, čija se djela nalaze u poznatim kolekcionarskim zbirkama po cijelome svijetu, ocijenio je da njegovo značenje ostaje besmrtno. 

Izraze zahvalnosti V. Malogorskom te svim govornicima i gostima, među kojima su bili i članovi obitelji pokojnog umjetnika, uputio je Adam Pintarić, ravnatelj Dvora Trakošćan.

U sklopu otvaranja, prigodan skeč izveli su članovi KUD-a Gruntovec.

Izložba „Ivan Generalić – Iz zbirke umjetnina Vladimira Malogorskog“ može se u dvorskoj galeriji razgledati 9 veljače iduće godine.