DAN OPĆINE Ovog vikenda proslava Dana općine Bednja (10. – 12. svibnja) – pridružite se!

Objavljeno 08.05.2019.

U Općini Bednja „bruse“ se zadnje pripreme za svečanosti i više kulturno-umjetničkih i zabavnih manifestacija koje će se od 10. do 12. svibnja održati u sklopu programa obilježavanja Dana općine.

Središnja proslava održat će se u petak, 10. svibnja. Počet će u 15 sati polaganjem kamena temeljca za izgradnju spomen parka hrvatskim braniteljima, koju novčano podupire Ministarstvo hrvatskih branitelja.

U 16 sati će u čast ovoga događanja iz kubura zapucati članovi Udruge Prva kubura iz Višnjice.

U 17 sati u Osnovnoj školi Franje Serta počinje svečana sjednica Općinskog vijeća Bednje. Bit će to ujedno prilika da se općinsko vodstvo osvrne na rezultate rada ostvarene tijekom proteklih godinu dana te da građanima i javnosti uputi poruke vezane uz pravce budućeg razvitka Bednje.

Tijekom sva tri dana građani će imati prilike da u prostorima škole razgledaju izložbu fotografija svog sugrađanina, umirovljenog novinara Mladena Genca, naslovljenu Ratni foto zapisi. Riječ je o fotografijama koje je autor tijekom ratnih godina snimio na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu.

Nakon svečane sjednice, slijedi glazbena večer Kavalira pod šatorom na Trgu sv. Marije.

Obilježavanje Dana općine potom će se nastaviti manifestacijama u subotu, 11. svibnja. U vremenu od 10 do 17 sati održat će se natjecanje u kuhanju najboljeg gulaša u loncu.

U subotu će na svoje doći i ljubitelji starih vozila. Naime, od 10 sati nadalje pozivamo vas da razgledate limene ljubimce s patinom prošlosti koje će na trgu za tu priliku izložiti članovi Oldtimer kluba iz Čakovca.

Ako pak ste ljubitelji motocikala, onda u subotu svakako svratite u Trakošćan, u kome će od 14 do 15.30 sati boraviti bajkeri rotarijanci, a koji će se u „biseru Zagorja“ zadržati na svom moto pohodu cijelom Hrvatskom.

Naime, Rotary Club Varaždin 1181 po treći put sudjeluje u organizaciji jedne od najvećih rotary akcija u Hrvatskoj, u kojoj će se sva prikupljena sredstva od kotizacija, donacija i od kupnje prigodne majice pokloniti udruzi sv. Bartolomej iz Knina.

Ovogodišnja ruta motorotarijanaca kreće iz Splita 9. svibnja i vozi se kroz Knin, Zadar, Pag, Senj, Grobnik, Delnice, Karlovac, Prelog i kao cilj ima Varaždin u koji se dolazi 11. svibnja u večernjim satima.

Za vrijeme boravka motorotarijanaca u Trakošćanu, domaćin će im biti Općina Bednja.

Poslijepodne će biti u znaku sakralnih svečanosti; naime, u 17 sati u župnoj crkvi će se održati podjela sakramenta Svete potvrde.

Večernji dio programa slijedi pod šatorom u 21 sat, koncertom Gordane Ivanjek i Učitelja.

A zadnji dan, nedjelja, 12. svibnja, bit će posvećen obilježavanju spomendana sv. Izidora i pučkoj proslavi Židorova, jednog od najomiljenijih bednjanskih svetaca.

Toga dana program će početi u 8 sati budnicom Limene glazbe DVD-a Bednje. Njeni će glazbenici potom nastupiti i u 10 sati na središnjem trgu. Program se nastavlja u 11 sati u crkvi svečanom koncelebriranom misom.

Službene proslave Dana općine završavaju u nedjelju, nastupom Bednjanskih štemera pod šatorom, s početkom u 13 sati.

Na proslavu Dana općine pozvani su svi građani! Vidimo se na Danima Bednje!