Članovi KUD-a Josipa Jedvaja nastupili na manifestaciji „Zagorje v srcu“ u Jarmini

Objavljeno 06.05.2019.

Dvadesetak članova KUD-a Josipa Jedvaja u Vrbnu nastupilo je na manifestaciji „Zagorje v srcu“ koje je u Jarmini, naselju u Vukovarskoj-srijemskoj županiji, organizirao tamošnji KUD Zvonko Ban.

Na ovoj priredbi tradicionalno se predstavljaju kulturno-umjetnička društva iz Hrvatskoga zagorja, i to iz onih mjesta iz kojih su u kolonizacijskom valu nakon Drugog svjetskog rata stanovnici siromašnih zagorskih sela napuštali škrtu zagorsku ilovaču i iseljavali se u plodnu Slavoniju.

Danas u Jarmini žive stanovnici koji su velikim dijelom (80%) potomci iseljenih Zagoraca, a koji još uvijek njeguju zavičajne veze  i sjećanja na stari kraj.

Stoga i ne čudi da su ih dirnule pjesme na bednjanskom te nekoliko plesnih koreografija u domaćem „štihu“, koje su izveli vrbljanski kulturno-umjetnički amateri.

Inače, KUD Josipa Jedvaja bio je jedino kulturno-umjetničko društvo iz Varaždinske županije koje je nastupilo na ovoj zavičajnoj priredbi.

Predsjednica KUD-a Valentina Smiljanec uputila je zahvalu Općini Bednja koja je pokrila troškove puta i time društvu omogućila nastup u Jarmini.