Bogatim programom s cijelim nizom manifestacija završila trodnevna proslava Dana općine Bednja

Objavljeno 13.05.2019.

Židorovskim proščenjem i popratnim kulturnim i zabavnim programom u nedjelju su, 12. svibnja, završile trodnevne svečanosti i manifestacije kojima je općina Bednja proslavila svoj dan.

Unatoč tmurnoj nedjelji, kakva inače rijetko prati tradicionalno lijepa i sunčana židorovska proštenja (ali koja je, i unatoč lošim prognozama, ipak „izdržala“ bez kiše), ovogodišnja proslava ostat će upamćena po cijelom niz raznolikih sadržaja za sve generacije.

Nakon službenih proslava u petak, subota u Bednji odvijala se u znaku zabavnih sadržaja, a jedan od najpopularnijih bilo je natjecanje u kuhanju gulaša u loncu.

Natjecalo se pet ekipa s područja općine Bednja, a njihove kuharske delicije ocijenila je prosudbena komisija u sastavu Tito Žimbrek (predsjednik) te Ištvan Krizmanić i Stjepan Galinec (članovi).

Najbolji lonac skuhala je ekipa DVD-a Vrbno i KUD-a Josipa Jedvaj, drugoplasirana je ekipa Udruge umirovljenika općine Bednja, dok je treći naj lonac pripremio kuharski tim Lovačke udruge Bednja – Trakošćan.

Uz njih, natjecale su se i kuharske ekipe Udruge vinogradara Gerico i Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje.

Interes posjetitelja izazvali su i članovi Oldtimer kluba iz Čakovca koji su u centru Bednje izložili svoje pomno čuvane i ulaštene ljubimce.

Bila je to ujedno prilika starijim posjetiteljima da se prisjete vozila koja su prije više desetljeća izazivala mladenačke uzdahe čežnje i zavisti, a mladima – da vide nekadašnji vozni park kojemu su se nekad divili njihovi djedovi i roditelji te ujedno, da povuku paralelu sa suvremenim razvitkom auto industrije.

Cijeli taj doživljaj dodatno su uljepšali bajkeri rotarijanci koji su u sklopu svog moto pohoda cijelom Hrvatskom najprije svratili u Trakošćan, gdje im je domaćin bila Općina Bednja. Njihova humanitarna ruta Hrvatskom krenula je prethodno iz Dubrovnika, a nakon toga obišli su Knin, Zadar, Pag, Senj, Grobnik, Delnice, Karlovac i druge gradove.

Sva prikupljena sredstva od kotizacija i donacija te prodaje prigodne majice oni su namijenili Udruzi sv. Bartolomej iz Knina.

U akciju se uključio i Rotary Club Varaždin 1181. Nakon boravka u Trakošćanu, kolona bajkera na svom je putu prema Varaždinu svratila i u Bednju te izazvala pažnju posjetitelja i građana koje je itekako zainteresirao moćni oktanski vozni park.

U program se uključila i Udruga vinogradara Gerico iz Bednje koja je organizirala tradicionalno ocjenjivanje vina bednjanskog vinogorja.

Na ocjenjivanje su naši vinogradari poslali 42 uzorka, a njih je ocijenila komisija na čelu s dipl. ing. Miroslavom Matovinovićem, poznatim enologom.

Osam vina ocijenjeno je zlatnima, 23 su srebrna, 8 ih je brončanih, a za jedno vino dodijeljeno je priznanje.

Poslijepodne u subotu, 11. svibnja, bilo je u znaku sakralnih svečanosti. Najsvečanije bilo u župnoj crkvi u Bednji, gdje je preč. Mario Kopjar, delegat varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, učenicima podijelio sakrament Svete potvrde.

Večernji dio programa uslijedio je pod šatorom na centralnom trgu, gdje su koncert izveli Gordana Ivanjek i Učitelji.

Zadnji dan, nedjelja, 12. svibnja, bio je posvećen obilježavanju spomendana sv. Izidora. Program je počeo budnicom koju je u jutarnjim satima izvela Limena glazba DVD-a Bednje. Glazbenici su potom i u 10 sati nastupili na središnjem trgu, te izveli program dobrodošlice vjernicima i hodočasnicima koji su se u Bednji počeli okupljati uoči poldanje svečane mise u župnoj crkvi.

Svečanu misu predvodio je vlč. Milan Maksimilijan Herceg, župnik u Bisagu, a uz domaćeg župnika vlč. Nevena Blažona, u koncelebraciji su bili i vlč. Ivan Hruško, vlč. Stjepan Vorih i vlč. Milan Kereš.

Proslavama u sklopu Dana općine Bednje u nedjelju su se pridružili i pojedini članovi HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament. U srdačnom druženju sa čelnicima naše općine, kojima se pridružio i saborski zastupnik A. Stričak, najavljen je nastavak daljnjih potpora općini Bednji kakve se intenzivno odvijaju tijekom protekle dvije godine.

Službene proslave Dana općine završile su u nedjelju, nastupom Bednjanskih štemera.