14 žena s područja Bednje od ponedjeljka počinju raditi kao gerontodomaćice

Objavljeno 12.07.2018.

Za čak 14 žena s područja općine Bednja ponedjeljak će, 13. srpnja, biti prvi radni dan. 

Toga će se dana uputiti na teren, u sela i zaseoke širom našega kraja, te početi pružati pomoć i voditi brigu o najugroženijoj populaciji – starim, bolesnim i nemoćnim osobama te samačkim i staračkim kućanstvima, kakvih je na našem području velik broj.

Time ujedno počinje operativna provedba EU projekta „Zaželi biti zaposlena“ za koji su tri općine – Donja Voća kao nositelj te općine Bednja i Vinica kao partneri, preko Ministarstva rada i mirovinskog sustava iz EU socijalnog fonda povukle ukupno 4.520,664,21 kunu bespovratne potpore.

Od te svote  za Bednju je predviđeno 1,8 milijuna kuna i iz tih sredstava će se, među ostalim, financirati i plaće gerontodomaćica tijekom trajanja radnog odnosa koji im, nakon obavezne edukacije u trajanju 6 mjeseci (kroz koju su u međuvremenu prošle te se osposobile za gerontodomaćice), traje dvije godine.

U povodu početka rada s korisnicima, danas je predsjednica Gradskog vijeća dr. Marija Kolačko u Općinskoj vijećnici održala sastanak s gerontodomaćicama, kome je nazočila i Martina Bačić, koordinatorica projekta Zaželi za općinu Bednja. 

Uz čestitke na uspješnom završenom osposobljavanju i želje za dobar početak rada, dr. Kolačko je gerontodomaćicama dala i stručne smjernice za rad s korisnicima, s osobitim naglaskom na zaštitu njihovih osobnih i privatnih podataka.

Zapošljavanje razmjerno velikog broja žena u ovome, izrazito socijalnom usmjerenom programu, od višestrukog je značenja, kako za žene (riječ je o ženama starijim od 50 godina, dugotrajno nezaposlenim, uvrštenim u kategoriju teško zapošljivih) koje će time ponovno biti vraćene na tržište rada,tako i za brojne korisnike, kojima će svakodnevna pomoć olakšati život.