Na etnoimanju u Rinkovcu djeci prikazan starinski način spravljanja jabučnice
Djeca slamkama pila jabučnicu iz škafa!

– Jabuke najprije moramo izrezati u četiri komada, potom ih drvenim batom u badnju dobro natući, a nakon toga smjesu grabimo u drvene kace i nosimo je na prešanje – s osmijehom je na svom etnoimanju uređenom pokraj rijeke Bednje u Rinkovcu učenicima osnovnih škola iz Vrbna i Bednje u petak, 31. listopada, tumačio vlasnik Josip Podsečki. Joža, poznat kao istinski zaljubljenik u običaje, tradiciju i povijest svoga kraja, s kojom u svakoj prilici želi upoznati djecu, lijepu jesen ovoga je puta iskoristio kako bi im prikazao starinski način proizvodnje jabučnice. Da truda nije žalio, pokazuje i podatak da je skupio pola tone isključivo domaćih, starinskih, neprskanih jabuka zlatica, božićnica, bjelica i bobovca, te svom etnoimanju djeci prikazao kak se to nekad delala jabučnica.

- Iznenadio sam se, jer od 60-ak djece nitko dosad nije vidio kako se to radi. Jasno, najzanimljivije im je bilo nabijanje smjese i prešanje u starinskoj preši iz 1934. godine. Začas smo naprešali škaf jabučnice, a onda je bilo veselja, kad su iz škafa slatki jabučni sok potegnuli slamkama – raduje se domaćin. A dok su djeca potom i iz čašica guštirala friški sok, Joža im je pričao i o fermentaciji te o tome kako se sok pretvara u jabučni ocat, poznat po svojim ljekovitim svojstvima.

Trosatni boravak na imanju mali gosti iskoristili su i za razgledanje bogate etnozbirke s više od 200 predmeta, od kojih su svi u funkciji, raspitivali su se o vrstama riba u ribnjaku, a najveće zanimanje dječaka izazvala je starinska igračka ferčolko. (ljr)

10.11.2008.

   


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media