Cvetlinski zvon priredio dosad najveću manifestaciju Vincekova u bednjanskome kraju
Cvetlinski zvon trseku pozvonio na buđenje
Tersek moj, zbujdi se, doge se spal, dojsti na tebi snijeg je stal. Cijeli si pozebel, tak mi te žal, tersek moj, zbudi se, bom te rezal! Tim je riječima ceremonijalmeštar Ivan Patekar, zalijevajući vinom trsje u vinogradu Milana Šmintića u zaseoku Jagari iznad Cvetlina, ritualno probudio još usnulo trsje i time simbolično otvorio novu vinogradarsku sezonu. Trseka su pjesmom dodatno razdrmali i zvonjavom i pjesmom razbudili brojni članovi KUD-a Cvetlinski zvon, a time je njihovo obilježavanje narodnih običaja za Vincekovo preraslo u dosad najveću takvu manifestaciju u bednjanskome kraju.

A Jagari kao da su se toga dana vratili u neko drugo vrijeme. Muškarci i žene, svi odjeveni u snježnobijele nošnje s crnim škrljakima, lajbecima i šurcem, iz Šmintićeve su kuće krenuli v gorice u pratnji mužikaša. Milan Šmintić cilikao je na violini, Ivan Jagarinec na „beglajtu“, Stjepan Bušnja orio je na harmonici, a basom je takt diktirao Andrija Hudinčec. Buđenje trsja išlo je pod nadzorom predsjednika KUD-a Izidora Maltarića.

- Na trsje se mora objesiti sve kaj je debelo. Čim deblje kobase, kuleni i sve ostalo. Tak da i grozdje bu debelo! – objašnjava Patekar. Nakon što je prosil Boga da dade dobru vinsku godinu, da oblake razmekne i sunce primekne, da mraza zgoni i da na tuču zvoni, Patekar je najavio i ono najvažnije.

- Sad bum te obdelal, da bi v jesen popeval. Rozgu si bum zel i u vodu je del. A sad ti vincek meni pokaži kaj bu v novom vinskom letu – kazao je Patekar te odrezao šibe s nekoliko trsova. Slijedom ustaljene tradicije, šibe će staviti u vodu, na toplije mjesto, a kad potjeraju, iskusni vinogradar po pupovima će procijeniti kakva će biti vinska godina i iduća berba. Cvetlinskim kulturnjacima u veselju pridružio se i načelnik Bednje Mirko Bistrović. Na veselom druženju koje je potrajalo i nakon ponoći, i on je, poput ostalih gostiju i domaćina, na tanjur dobio kiselo zelje, kobasicu i svinjski rep! Jer u cvetlinskom kraju bez fino dinstanog repa Vincekovo se nemre ni zamisliti!(ljr)

27.02.2009.

   


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media