Općina Bednja počela je otkupljivati zemljište za novu ulicu i stambeno naselje
Za otkup 12.400 „kvadrata“ bit će potrebno oko pola milijuna kuna
Nakon brojnih inicijativa i razgovora, kojima se građane nastojalo senzibilizirati za problematiku prodaje zemljišta za potrebe probijanja nove ulice na potezu od Trga Svete Marije do Gajeve ulice i uređivanja novog stambenog naselja s kućicama u nizu, u Bednji je nedavno počelo potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta. Time je Općina učinila prvi važan korak u jednom od dosad najvažnijih kapitalnih projekata na svom području, kojim želi stvoriti preduvjete za stambeno zbrinjavanje mladih i time presudno utjecati na odluke mladih obitelji i školovanih ljudi da svoj ostanak planiraju u rodnome kraju.
 
- Razumljivo je da građani žele da otkupna cijena za njihovu zemlju bude veća od ponuđenih 30 kuna po „kvadratu“. Međutim, višu cijenu ne možemo im ponuditi zbog više razloga. Prije svega, poznato je da je ta zemlja vrlo zapuštena i da nas očekuju velika ulaganja kako bismo uredili taj prostor. Samo za otkup zemljišta od građana, a riječ je o 12.400 „kvadrata“, bit će potrebno 500.000 kuna. Veći dio novca za te namjene osigurali smo u proračunu za ovu godinu, a dosad smo ugovore sklopili za oko 50 posto površina - ističe načelnik Bednje Mirko Bistrović.
 
Prethodno je, napominje, bilo potrebno riješiti i vrlo složene imovinsko-pravne odnose na tim česticama, a problem je i to što općinske službe teško stupaju u kontakt s pojedinim vlasnicima koji žive u Australiji i Francuskoj.
 
Mnogo novca trebat će uložiti i u uređivanje toga prostora. Najskuplja će biti gradnja dvaju mostova preko potoka te komunalno opremanje, gradnja ceste, vodovoda, odvodnje, plinovoda i opremanje strujom.
 
- Željeli bismo da do kraja veljače otkupiti sve predviđene čestice, kako bi se Općina na njih mogla uknjižiti, jer bez toga ne možemo početi s radovima. S radovima planiramo početi u proljeće, odmah nakon dobivanja valjane dokumentacije – izjavio je Bistrović. Izrada projekata povjerena je tvrtki Krešimir projekt iz Varaždina.
 
Gradnja stambenog naselja dogovara se s Ministarstvom regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva, a za taj projekt lobira saborski zastupnik Zlatko Koračević. Projekt bi se realizirao temeljem pogodnosti, što ih Bednja uživa kao područje posebne državne skrbi, pa postoji mogućnost da se u gradnju raznim subvencijama uključi i država. Cilj je da konačna cijena gradnje četvorna metra ne bude veća od 600 do 700 eura. U prvoj fazi ponudila bi se gradnja šesnaest kućica, a u konačnici ukupno trideset.
Lj. R.
22.02.2009.

   


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media