Općina Bednja pokrenula je novi projekt očuvanja svojih 150 starih hiža
Pilot-projekt obnove očuvanih zaseoka počet će u Sajkima

Nakon što je pokrenula akciju uzgoja izvorne sorte raži za proizvodnju škopa, kojim je počelo pokrivanje krovova starih kuća na bednjanskom području, Općinsko poglavarstvo Bednje pokrenulo je novi projekt, kojim kani zaštititi i sačuvati svoje neprocjenjivo blago – stare hiže. Dok su na susjednim područjima nekadašnje, u bijelo okrečene hiže v trnacima gotovo posve nestale, to ovdje nije slučaj. Procjenjuje se da se na bednjanskim bregima nalazi otprilike 150 starinskih drvenih kuća, koje, na žalost, propadaju.

- Kuće su drvene, a nakon što im krovovi jednom prokisnu, počinju trunuti. Za njih se većinom nitko ne brine, a cijelu problematiku otežava to što je u njima živjelo po nekoliko generacija, pa je, s brojnim vlasnicima upisanim u vlasničke knjige, pitanje vlasništva vrlo problematično. Na žalost, za razliku od naših obalnih krajeva, gdje stare kuće svaki dan vrijede sve više, naše kuće još su uvijek, novčano gledajući, bezvrijedne – ističe donačelnik Bednje Alen Sajko.

Kako bi se najvrjednije kuće ipak sačuvale, revitalizirale i dobile novu, turističku namjenu, Poglavarstvo smatra da ih najprije treba inventarizirati, fotografirati, dobiti uvid u njihovo katastarsko i gruntovno stanje, te nakon toga s vlasnicima početi razgovarati o njihovoj revitalizaciji i namjeni. Općina je vlasnicima spremna pružiti pomoć u sređivanju dokumentacije. U drugoj fazi razradio bi se koncept financijske i stručne pomoći u konzerviranju i obnovi kuća te definiranju njihove namjene, za potrebe ruralnog turizma.

- Budući da Općina Bednja nema ni financijske ni operativne snage samostalno krenuti u taj projekt, zamolbe za stručnu pomoć poslali smo Saboru, ministarstvima kulture i turizma, Konzervatorskom odjelu u Varaždinu i Udruzi ECOVAST, koja se na europskoj razini bavi zaštitom ruralnih vrijednosti. Drago nam je što je Hrvatska sekcija ECOVAST-a odmah pozitivno reagirala, te bednjansku inicijativu prijavila na međunarodnu konferenciju Heritage Care through Active Citinzeship, koja će se u ožujku održati u Belgiji – izjavio je Sajko.

U pripremi je i pilot-projekt obnove najbolje očuvanih cijelih zaseoka, koji su najmanje „kontaminirani“ suvremenom arhitekturom. Na području općine ambijentalno su najbolje očuvani zaseoci Sajki i Hajdinjaki. Budući da je seoce Sajki atraktivnije, vjerojatno će baš u njemu početi projekt revitalizacije i prenamjene za korištenje u ruralnom turizmu. (ljr)

Foto: Arhiv TD Bednja

13.02.2009.

   


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media