ENERGETSKA OBNOVA Među tri projekta energetske obnova škola na području Varaždinske županije
Na natječaj prijavljen i projekt obnove OŠ Bednja „težak“ 2,1 mil. kuna

U sklopu poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za sufinanciranje energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, koji je službeno zatvoren 20. veljače, Varaždinska županija, u suradnji sa školama kojima je osnivač, i Agencijom za razvoj Varaždinske županije. prijavila je tri projekta energetske obnove škola, od ukupno šest prijavljenih projekata s područja županije.
Među spomenuta tri projekta jest i projekt energetske obnove Osnovne škole Franje Serta u Bednji. AZRA je pružala savjetodavnu podršku u pripremi projekata energetske učinkovitosti škola, dok je ulogu partnera u ovom pozivu preuzeo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je u svojstvu Posredničkog tijela razine 2 pregledao projekte i potvrdio njihovu spremnost za prijavu.
- Svrha Poziva je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, što će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto, a što će se u još većem postotku realizirati i u ove tri škole koje smo prijavili na natječaj – istaknuo je direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić.
Zadovoljstvo uspješnom prijavom novih projekata energetske obnove škola izrazio je i župan Predrag Štromar.
- Varaždinska županija prednjači u energetskoj obnovi javnih zgrada, a tu mislim i na obrazovne institucije. Mi smo energetsku obnovu započeli još prije sedam godina i to vlastitim financijskim sredstvima, a na temelju toga napravljen je državni program energetske učinkovitosti kojeg država financira uglavnom s 40 posto. Drago nam je zbog toga. Naime, tu se radi o višemilijunskim uštedama, a dobiva se i novi i ljepši izgled samih zgrada – kazao je Štromar.
Što se tiče same energetske obnove, u Osnovnoj školi Franje Serta planirano je da se energetska obnova izvrši izvedbom toplinske izolacije vanjskog zida grijanog prostora, toplinske izolacije unutarnjeg zida grijanog prostora prema negrijanom prostoru, toplinske izolacije stropa i poda grijanog prostora prema vanjskom ili negrijanom prostoru te zamjenom postojeće stolarije, dok će se obnova sustava grijanja prostora izvršiti zamjenom postojećih radijatorskih ventila s dinamičkim radijatorskim termostatskim ventilima s regulatorom diferencijalnog tlaka, zamjenom postojećih cirkulacijskih crpki grijanja i ugradnjom solarnog sustava za pripremu PTV.
Kombinacijom navedenih građevinsko-obrtničkih i strojarskih mjera ostvarit će se smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini za 69,14 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera. Provedbom projekta povećat će se udio OIE u apsolutnim potrebama za 2,36%, smanjit će se godišnja potrošnja primarne energije sa 302.790,90 kWh/god na 93.452,80 kWh/god te će doći i do smanjenja emisije CO2 za 71,63%.
Ukupna vrijednost projekta je 2.130.011,81 kuna.
 

24.02.2017.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media