UDRUGA VINOGRADARA GERICO
Održano predavanje o fitoplazmi, opasnoj bolesti vinove loze

Četrdesetak vinogradara i podrumara bednjanskoga kraja i okolice u subotu se, 4. veljače, odazvalo predavanju dr. sc. Željka Budinšćaka iz Zavoda za zaštitu bilja pri Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo o suzbijanju opasne bolesti vinove loze zlatne žutice, koju prenosi američki cvrčak. Predavanje je organizirala Udruga vinogradara Gerico, sa željom da sve vlasnike pravodobno upozori na ovu opasnu bolest i poduči ih načinima na koji mogu sačuvati svoje vinograde.
Poznato je, naime, da se u vinogradima u kojima se pojavi širi vrlo brzo i poprima razmjere epidemije te pričinjava velike štete u gubitku grožđa, ali i u trajnom propadanju zaraženih trsova. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razvija se u provodnom sustavu biljaka.
-Simptomi žutice vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće početkom ljeta, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se često na čitavom trsu, ali mogu zahvatiti samo dijelove trsa kao što su pojedinačne mladice na lucnju ili rezniku. Fitoplazmama zaraženi trsovi pokazuju cijeli niz svojstvenih simptoma. Rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, lisna plojka požuti kod bijelih, a pocrveni kod crvenih sorata vinove loze, dok dijelovi lista nekrotiziraju. Lišće je uslijed nagomilavanja šećera krto pa se kod stiskanja rukom drobi, za razliku od zdravog lista koji se gužva – upozorio je dr. sc. Ž. Budinšćak.
Naglasio je da je zlatna žutica vinove loze karantenska bolest. Obvezne mjere njenog suzbijanja i sprječavanja širenja propisane su „Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju uzrokuje štetni organizam Grapevine flavescence dorée MLO“ (Narodne novine 7/2013.). Prema spomenutoj naredbi, svi posjednici vinove loze u demarkiranim područjima obvezni su suzbijati američkog cvrčka. U sigurnosnom području, suzbijanje američkog cvrčka obvezno je u vinogradima i rasadnicima u kojima je utvrđena njegova nazočnost.
Uz obavezno provođenje mjera suzbijanja, dr. Budinšćak je vinogradare uputio kako da prepoznaju američkog cvrčka te s načinima njegova suzbijanja, koje se provodi u dva ili tri tretiranja. Prvo tretiranje provodi se nakon cvatnje sredinom lipnja, a drugo početkom srpnja, odnosno, dva do tri tjedna nakon prvog. Po potrebi se provodi i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza, s time da je kod ovog tretiranja potrebno paziti na karencu.
 

06.02.2017.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media