TRAKOŠĆAN Noć muzeja u dvorcu Trakošćan
Posjetitelji uživali u obilasku dvorskih odaja, glazbi i „biciklinima“

Djelatnici Muzejske ustanove Dvor Trakošćan zasigurno će dugo pamtiti i ovogodišnju Noć muzeja održanu u petak, 27. siječnja, koja se ponovno potvrdila kao popularna i zanimljiva manifestacija. Premda je Dvor svake godine osvježava i dograđuje novim sadržajima, pa posjetitelji mogu biti sigurni da će ih u pohodima i lutanjima odajama grofovske obitelji uvijek dočekati neki novi, dotad neviđen sadržaj, trakošćanska Noć muzeja i ovoga je puta bila posebno zanimljiva.
Tako su posjetitelji ponovno mogli razgledati grofovske ložnice, zbirku oružja, knjiga, namještaja i porculana te prošetati škripavim stubama i dvorskim salonima s portretima brojnih generacija grofovske obitelji. S obzirom na to da je tema ovogodišnje manifestacije bila „Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo“, posjetitelji su s posebnim zanimanjem pratili koncert klasične glazbe koji je u Glazbenom dvorskom salonu održao pijanist Vatroslav Vudjan. On je tom prilikom zasvirao na restauriranom povijesnom glasoviru iz radionice Conrada Grafa, jednog od najvećih bečkih graditelja glazbenih instrumenata svoga doba. Glasovir je izrađen 1834. godine, a u trakošćanskom dvorcu čuva se oduvijek. Muzejska ustanova restaurirala ga je 2008. godine te time od propadanja sačuvala  reprezentativno djelo ovog graditelja, koji se smatra jednim od najvećih majstora svoga vremena.
I zimus se u organizaciju Noći muzeja uključila Turistička zajednica Općine Bednja. Njeni predstavnici, na čelu s voditeljicom Dijanom Zagorščak, posjetitelje su dočekivali u dvorskoj kuhinji. Na vrućoj ploči „šparheta“ i ove se godine peklo pecivo – tradicionalni „biciklini“ – i besplatno dijelilo posjetiteljima. Bila je to prava turistička atrakcija, pri čemu je muzejski eksponat poslužio u sasvim pragmatične svrhe. A vrući „biciklini“ sasvim su dobro „sjeli“ uz vrelo vino koje su domaćini točili iz povelikog lonca u dvorskoj kuhinji.
 U Noći muzeja članovi Rotary cluba Trakošćan na dvorskoj su terasi organizirali humanitarnu akciju „Rotary za srednjoškolce“. Posjetiteljima su ponudili krafne, kuhano vino i čaj te tako prikupljali humanitarne priloge iz kojih će se financirati užina učenicima Srednje škole Ivanec, koji su iz obitelji slabog imovnog stanja.
 

01.02.2017.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media