DEMOGRAFIJA
U bednjanskome kraju i dalje loši demografski trendovi

I u kalendarskoj 2016. godini u župama bednjanskoga kraja nastavljeni su negativni demografski trendovi, kakvi naše područje – ali ne samo naše, jer riječ je o nacionalnom trendu – prate već godinama. Potvrđuju to podaci o broju rođenih i umrlih, koji pokazuju da se stanovništvo našega kraja i dalje nastavlja smanjivati.

Tako je u Bednji prošle godine bilo samo 19 novorođenih, dok je istodobno na mjesnom groblju pokopano 34 pokojnika, od kojih četvero koji nisu živjeli ovdje. Ovakve brojke znače da će bednjanska škola, koju trenutačno pohađa 156 učenika, za koju godinu imati jedan razred prvašića.

Demografska slika još je poraznija u Cvetlinu, gdje je župnik lani krstio samo troje novorođenčadi, dok su se posmrtna zvona oglasila 17 puta. Naime, u 2016. godini na području Cvetlina preminulo je 14 osoba, a pored njih, na mjesnom su groblju pokopana još tri pokojnika (riječ je uglavnom o nekad iseljenim građanima koji su poželjeli da im trajno počivalište bude na rodnoj grudi).

Usku, ali ipak pozitivnu statistiku, od naših naselja bilježi jedino Vrbno. Tamo je lani evidentirano 8 novorođenčadi, a umrlih osoba je bilo 7. Ovakva brojka novorođenih, pa ma koliko bila skromna, upućuje na to da u dogledno vrijeme neće opustjeti vrbljanska Područna škola, koju sada pohađa 61 učenik.
 

12.01.2017.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media