SANACIJA KLIZIŠTA U Bračkima, Koreničkima i Monterićima
U tijeku je sanacija triju velikih klizišta

Na području mjesnih odbora Vrbno, Pleš i Cvetlin u punom su jeku radovi na sanaciji triju velikih klizišta.
Riječ je o klizištima Brački, Korenički i Monterići I, na kojima je klizanje tla zahvatilo nerazvrstane ceste te onemogućilo ili u velikoj mjeri otežalo prilaz mještana njihovim domovima. Kako bi omogućila barem osnovnu prohodnost pravaca, prva je interventno reagirala Općina Bednja te sredstvima iz proračuna pokrila troškove nužnih radova.
Sadašnji radovi su sveobuhvatni i financiraju se iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji sanacijske projekte provodi posredstvom Hrvatskih cesta. Upravo Hrvatske ceste su u travnju 2015. objavile javni poziv za dostavu zahtjeva za sanaciju klizišta na području RH, na koji se kandidirala i Općina Bednja, kojoj je odobrena potpora za sanaciju tri spomenuta klizišta.
-Najopsežniji radovi provode se u Bračkima, a vrijednost im je 1,05 milijuna kuna (bez PDV-a). Naime, nerazvrstana cesta prema Bračkima i Breznima još se 2013. godine, zbog klizanja tla, „otkinula“ u punom profilu. Budući da građani nisu mogli do svojih kuća, Općina je reagirala i izvršila djelomičnu sanaciju. No, ovim projektom sada se sanira cijelo klizište i cesta vraća u prijašnje stanje – poručio je načelnik Mirko Bistrović.
   Radovi se izvode i kod Koreničkih u MO-u Pleš. Po riječima Krunoslava Blažija, direktora Komunalnog poduzeća Kemauček, na tom je lokalitetu klizanje tla prouzročilo „sjedanje“ ceste na polovici profila. Vrijednost sanacijskih radova je 600.000 kuna (bez PDV-a).
   Radi se i na lokalitetu Monterići I u MO-u Cvetlin, gdje je klizište također zahvatilo dio ceste, ali i teško ugrozilo jednu obiteljsku kuću. Kako bi se kuća zaštitila, osigurana je s dvadesetak „pilota“ i „sidrišta“. Na ovom lokalitetu sanacijski radovi vrijedni su 580.000 kuna (bez PDV-a).
   Sanacija se obavlja prema projektu koji je bila obvezna izraditi i platiti Općina Bednja, uključujući i reviziju projekata. Općina je u međuvremenu riješila i imovinsko – pravne odnose s građanima, budući da se sanacijskim radovima zadire i u dijelove njihovih privatnih zemljišnih parcela.
 

22.11.2016.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media