PEDAGOŠKI PROJEKT Lijepa akcija članova Pčelarske udruge Čmalico
Poučno predavanje o pčelama i medu za mališane lepoglavskog Vrtića

Milan Vukovski i Vladimir Cikač, članovi Pčelarske udruge Čmalico, na vlastitu su inicijativu proveli vrijedan pedagoški projekt za mališane Dječjeg vrtića u Lepoglavi. Riječ je o edukativnom projektu namijenjenom prvenstveno djeci u vrtićima i osnovnim školama čiji je cilj na popularan i zabavan način upoznati ih sa životom pčela, pčelinjim proizvodima i koristima pčelinjih zajednica za zdravlje, ali i cijelu prirodu.

-Mališanima smo (preko stakla) pokazali kako izgleda unutrašnjost košnice, s leglom, saćama, medom i živim pčelama. Govorili smo im o životu pčela, pokazali im propolis, matičnu mliječ i vosak te ih poučili o tome kako pčele proizvode med. Dakako da smo im i donijeli meda, da se oslade njime, a svako dijete kući je sa sobom ponijelo malenu posudicu s medom – ispričao je M. Vukovski te naglasio da je jedan od ciljeva ovog projekta usmjeriti djecu prema konzumiranju meda, kao prirodnoj i neusporedivo zdravijoj hrani nego što su širokoprihvaćeni industrijski namazi.

Iako djecu smeta što im med u tekućem stanju „bježi“ s kruha, Vukovski kaže da i za to postoji recept, odnosno, postupak kojim se razmjerno jednostavno i brzo takav med može pretvoriti u kremasti
Djeca su bila oduševljena, a da im tema pčela i meda nije strana pokazuje i podatak da su svojim znanjem ugodno iznenadili svoje goste te ih razveselili plesom u kostimima pčelica.

Ohrabren dobrim odazivom projekta i od strane djece, ali i vrtićkih teta i roditelja, g. Vukovski nastavak provedbe ovoga projekta najavljuje i za iduću godinu, kada planira obići i Dječji vrtić Ivančice u Ivancu te škole u Bednji, Višnjici i Lepoglavi.

-Imam i neke nove ideje kojima bismo ovaj projekt još više mogli produbiti i obogatiti, naravno, kad bismo uspjeli nabaviti adekvatnu opremu. U tom slučaju i osobno sam spreman u pravom pčelinjaku organizirati školu u prirodi za školske zadrugare – ističe g. Vukovski.

U ovakvim nastojanjima možemo mu samo čestitati na dobroj volji i dalje poželjeti puno uspjeha!
 

27.10.2016.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media