SIGURNOST
Održana je sjednica Vijeća za prevenciju Općine Bednja

U nazočnosti predstavnika PU varaždinske Danijela Posavca i Darka Dragičevića te načelnika Policijske postaje Ivanec Borisa Divjaka, u općinskoj je vijećnici održana 18. sjednica Vijeća za prevenciju Općine Bednja. Glavna tema sjednice bilo je stanje sigurnosti u području prometa, kriminaliteta te narušavanja javnog reda i mira.
Premda je stanje u svim segmentima ocijenjeno zadovoljavajućim, naglašeno je da u nekim područjima, prvenstveno u prometu, postoje mogućnosti za poboljšanja, pri čemu je posebno istaknuta potreba obilježavanja pješačkih prijelaza pa će se na tome i više poraditi u predstojećem razdoblju.
Načelnik Mirko Bistrović i ravnateljica OŠ Franje Serta Sanja Majcen informirali su nazočne i o stanju u školstvu te potporama koje se iz općinskog proračuna isplaćuju osnovnoškolcima i srednjoškolcima. U dvije osnovne škole (u matičnoj školi u Bednji i Područnoj školi u Vrbnu) ukupno je 217 učenika (područna škola u Cvetlinu vezana je uz matičnu školu u Višnjici). Čak četvrtina njih oslobođena je plaćanja troškova školske kuhinje. Tako Varaždinska županija podmiruje troškove za 37, a Općina Bednja za 22 đaka.
Nadalje, općina Bednja ima 154 srednjoškolca, dok se općinskim službama - radi zahtjeva za sufinanciranjem prijevoza – javilo 34 studenata. To i nije ukupan broj studenata s područja naše općine; ima ih, naime, i više, no u općinskoj upravi o njima nemaju evidenciju zato jer ne koriste subvencionirani prijevoz zbog toga što studiraju u Sloveniji i u drugim zemljama.
Gđa Majcen govorila je i o projektu bednjanske osnovne škole “Mladi za stare, stari za mlade” pokrenutom ove školske godine, usmjerenom pružanju pomoći starijim građanima. Projekt će se intenzivnije početi provoditi u drugom polugodištu, o konkretnijim rezultatima moći će se govoriti u proljeće, no ako je suditi po prvim reakcijama, projekt je naišao na veliko odobravanje uglavnom starije samačke populacije.
Nakon sjednice Vijeća za prevenciju, članovi su obišli novoizgrađen nogostup na županijskoj cesti Trakošćan – Macelj, koji je sagrađen na dvije dionice, u ukupnoj duljini oko 500 metara. Time je znatno povećana sigurnost pješaka, izletnika i šetača koji su obilaskom jezera, na tom dijelu dosada morali koristiti kolnik županijske ceste.
Radove su u omjeru 75:25 financirali  Županijska uprava za ceste koja je vlasnik zemljišta u cestovnom pojasu (rekonstrukcija cestovnih elemenata, branici, proširenje ceste) i Muzejska ustanova Dvor Trakošćan, koja je uredila staze.
 

21.10.2016.

   

Samo registrirani korisnici mogu komentirati. Registrirati se možete ovdje: Registrirajte se. Ako ste već registrirani korisnik prijaviti se možete ovdje: Prijava.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media