LAVANDA U Bednji se obavljaju pripreme za sadnju lavande
Četiri tisuće grmića lavande na 1,1 hektara
Na zemljištu površine 1,1 hektara pokraj mjesnog groblja, što ga je Općina Bednja dala u zakup Poljoprivrednoj zadruzi Puran bednjanskoga kraja na deset godina, obavljaju se pripreme za sadnju lavande. Zemlja je dana na analizu Agronomskom fakultetu u Zagrebu, pa je, temeljem uputa njegovih stručnjaka, koji su preporučili poboljšanje kvalitete tla gnojidbom zrelim stajnjakom, na površinu već dovezeno oko 35 tona gnojiva.
 
- Stajnjak je nabavljen od Ekonomije Kaznionice u Lepoglavi, a čim se, nakon ovih kiša, tlo prosuši, dogovorili smo s višnjičkom tvrtkom Lomi da ga razastru i zaoru. U proljeće ćemo zemlju prihraniti odgovarajućim mineralnim gnojivom, dok će sadnja mladih grmića lavande početi u travnju. Planiramo zasaditi oko 4000 grmića. Budući da ne želimo imati previše posla s korovom, sadnju ćemo obaviti preko crne folije – ističe dr. vet. med. Denis Zadravec, upravitelj bednjanske Poljoprivredne zadruge.
 
Sadnice lavande po vrlo će povoljnoj cijeni isporučiti ženska Poljoprivredna zadruga Neven iz Lepoglave, koja je upravo ove godine na svojim površinama pokraj rijeke Bednje imala prvu, mirisnu berbu.
 
U Hrvatskoj je tržište za lavandu osigurano. Za njom postoji velika potražnja za potrebe kozmetičke industrije, gdje se koristi za aromaterapiju, za soli za kupanje, masažu, kreme, a u posljednje vrijeme vrlo je tražena na Dalekom istoku, gdje su jastuci s mirisom lavande pravi hit. U Hrvatskoj se toliko lavande ne može proizvesti koliko je se može otkupiti, a sama tehnika i način proizvodnje nisu zahtjevni. (ljr)
15.12.2008.

   


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media