Izidor Popijač Žiga Bednjanski

Rođen je 2. siječnja 1947. u Bednji, u zaselku Popijači. Žiginu nadarenost i osjećaj za modeliranje zarana su, još u pučkoj školi, zamijetili njegovi učitelji. Po završetku škole odlazi "trbuhom za kruhom" u susjednu Sloveniju i u Ptuju uči fotografski zanat. Iako se nakon diplome fotografije 1966. u Ljubljani tri godine trudio biti životno praktičan, a stvarao tek u slobodnim trenucima, rezultat je bio bankrot. Uskoro mu umire otac te ostaje na zemlji pomagati ostarjeloj majci.

Taj događaj bio je prekretnica u Žiginu životu. Uviđa kako nije rođen za fotografa premda je na tom polju iskazao urođenu kreativnost i posvećuje se umjetničkom radu. Pronalazi dva izvorna materijala – glinu i crni hrast (quercus fosillicus robur Bedniensis), do kojeg dolazi regulacijom rijeke Bednje. I tako počinje njegovo izuzetno teško i mukotrpno probijanje. Posve uvjeren da je rođen za kipara predaje se umjetnosti, a istovremeno biva neshvaćen od lokalne sredine. No on ne posustaje znajući da je put trnovit.
Živi s novoosnovanom obitelji u staroj školi u Bednji. Zatim par godina djeluje u Ivancu gdje je imao kiparsku školu. Sada živi i radi u Risvici kod Kumrovca i ima vlastiti atelje i galeriju.
 
 
Tematika Žige Popijača je svestrana. Djela mu izrastaju paralelno, kroz nekoliko ciklusa koje ne možemo niti ne trebamo strogo razgraničiti. Iako postoji vizualna razlika u materijalu, svaka njegova skulptura, reljef ili rezbarija odaju isti likovni kod, istu misao, istu ruku i odišu istom motivacijom umjetnika. Traži inspiraciju u socijalnim problemima svakidašnjice Hrvatskoga zagorja koje često prikazuje u relaciji žena-muž. Na groteskni način dokumentira duhovnu bijedu, oštro kritizirajući pravdaški jal, pijanstvo, egoizam i općenito, negativnosti društva. U aktovima je posebno zaokupljen toplinom ženske puti i tu dolazi do izražaja Žigina senzibilnost. Ušao je među velikane naše suvremene likovne umjetnosti zbog animalistike u kojoj je stvorio antologijska djela naše naive. Izvanrednim darom opaža živi svijet u prirodi kojeg prenosi u formu i pritom suvereno vlada anatomijom životinja. Zanimljiv je dio primijenjene umjetnosti ostvaren u inventivnim kreacijama skulptura-predmeta: stolci, lule, servisi te složene fontane nastale kombinacijom prirodnih materijala.
 
Žiga iza sebe ima stotinjak kolektivnih izložbi, dvadesetak samostalnih i sudionik je petnaestak likovnih kolonija. O specifičnom, pomalo boemskom, zanesenjačkom životu, snimano je nekoliko dokumentarnih filmova. Dobitnik je mnogih priznanja, zastupljen u raznim katalozima, kalendarima, edicijama itd. Njegova djela se mogu naći  širom Hrvatske te van granica domovine u privatnim zbirkama, galerijama, ustanovama i parkovima. Povremeno se bavi glazbom, iako ne toliko eksponiran, izvanredan je kantautor.
 
Žiga Popijač je naš samouki suvremeni likovni umjetnik velikog formata, priznat u domovini i svijetu. On je čovjek zemlje kojeg je priroda nadarila sposobnošću da ovlada samom tom zemljom, dajući nam mnoga vrijedna djela.
 

Adresa: Risvica bb, Kumrovec, tel. 049 553 585


   


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media