Danas je to jednobrodna crkva s polukružnim svetištem smještena na uzvisini iznad bednjanske doline. Nastaje u 14.st. kao tipski objekt ladanjske župne crkve s izdvojenim zvonikom. Prvobitno je bila manjih dimenzija, svetište je bilo svođeno i oslikano dok je lađa imala strop. 1334 u popisu župa spominje se vjerojatno kao župa Trakošćan da bi se tek kasnije spominjala kao župa Bednja.


Novija je crkva izgrađena 1934. godine na mjestu prethodne. Toranj je starija građevina, koja stoji samostalno pokraj pročelja crkve te u prizemlju ima kapelicu. Jednostavne je vanjštine i unutrašnjosti, smještena je na uzvisini ponad Vrbna kraj mjesnog groblja.

Ne nalazi se u središtu župe ,Cvetlinu, već je uz samu granicu s Republikom Slovenijom. Nekada je na tom mjestu stajala drvena kapela s jednim oltarom koja je kasnije ožbukana. Tijekom 18. st. je bila u trošnom stanju pa je sagrađena nova koja zaslugom grofice Regine Drašković 1792. postaje župna crkva. Današnja crkva skladna je građevina izgrađena 1911. u neobaroknom duhu na temeljima stare crkve. Na žalost od ranijeg crkvenog inventara nije ništa sačuvano. U blizini je župni dvor dok se proštenje održava na dan Sv. Petra i Pavla (29. lipnja) te za Sv. Ane (26. srpnja).

Manja je sakralna građevina iz 17. st. smještena na brdu Hum istočno iznad Bednje. Fasada je jednostavna dok pročeljem dominira masivni toranj. Crkveni inventar se sastoji od tri oltara i propovjedaonice. Svetište je križno svođeno i oslikano florealnim motivima. Svod lađe dijeli se u dva polja i proteže se iznad pjevališta. Spominje se kako je kapela imala zidani atrij s oltarom i drvenim tornjem. Trošno zdanje 1805. g. obnavlja grof Franjo Drašković. Misa se služi tri puta godišnje i to na dan Sv. Josipa (19. ožujka), sredinom srpnja povodom Majke Božje Karmelske i u studenom povodom Sv. Martina. Tada su i proštenja.

Nalaze se na brdu iznad mjesta Jamno, na samoj granici sa Slovenijom, i nekoliko metara na slovenskoj strani. Brdo pruža prekrasan pogled prema Ptuju i Mariboru u Sloveniji, te bednjanskoj kotlini u Hrvatskoj. Krajem kolovoza, povodom Svetog Augustina, redovito se održavaju proštenja na kojima se okupljaju vjernici s obje strane granice.


Ranobarokna je građevina koju je dao sagraditi 1619. grof Ivan II Drašković. Kapela je od požara stradala početkom 18. st. te su slijedile obnove u drugoj polovici 18. i početkom 19. st. kada dobiva i orgulje. Jednostavne je vanjštine s bočno istaknutim tornjem, u unutrašnjosti su tri oltara te propovjedaonica. Misa sa održava tri puta godišnje na blagdan Sv. Tri Kralja, na Uskrsni ponedjeljak te na ponedjeljak iza Duhova (trojački ponedjeljak). Nekad je na Ravnoj gori također postojala i kapela sv. Duha.

Nalazi se u perivoju ispod dvorca. Sagrađena je polovinom 18. st. u duhu baroknog klasicizma. Osobitu draž ovom malom prostoru daje cjelokupan inventar potreban za bogoslužje jedne crkve. Sveta misa služi se u kapeli nedjeljom u 09:30 sati.


 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media