Općina Bednja počela je otkupljivati zemljište za novu ulicu i stambeno naselje
Nakon brojnih inicijativa i razgovora, kojima se građane nastojalo senzibilizirati za problematiku prodaje zemljišta za potrebe probijanja nove ulice na potezu od Trga Svete Marije do Gajeve ulice i uređivanja novog stambenog naselja s kućicama u nizu, u Bednji je nedavno počelo potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta.

Na sastanku s državnim tajnicima napokon dogovoren način sanacije 30-ak klizišta u Bednji
- Građanima u zaseocima Bubnjari i Ciglari, kojima su najnovija klizišta ugrozila kuće, pa i živote, nudimo hitno privremeno zbrinjavanje u hotelima ili u drugim primjerenim smještajnim objektima. Za sanaciju šest klizišta, postojeća, već dovršena projektna dokumentacija će se doraditi i revidirati, te već za petnaestak dana raspisati natječaj za izvođača radova.

Općina Bednja pokrenula je novi projekt očuvanja svojih 150 starih hiža
Nakon što je pokrenula akciju uzgoja izvorne sorte raži za proizvodnju škopa, kojim je počelo pokrivanje krovova starih kuća na bednjanskom području, Općinsko poglavarstvo Bednje pokrenulo je novi projekt, kojim kani zaštititi i sačuvati svoje neprocjenjivo blago – stare hiže. Dok su na susjednim područjima nekadašnje, u bijelo okrečene hiže v trnacima gotovo posve nestale, to ovdje nije slučaj.

Općina Bednja popularizira svoj izvorni govor
Uz financijsku potporu Ministarstva kulture i pomoć Općine Bednje, Radio Ivanec izdao je compact disc naslovljen Našo bedljuinsko rieč (Naša bednjanska riječ). Riječ je o nosaču zvuka, koji prati istoimenu knjigu autorice, prof. Barice Pahić-Grobenski. Na CD-u su audio-zapisi pjesama i tekstova iz knjige, koje su na izvornom bednjanskom govoru kazivali izvorni govornici.

Dvorac Trakošćan prvi se put pridružio akciji Hrvatskog muzejskog društva Noć muzeja
Rasvijetljene terase i diskretna žućkasta svjetlost što je kasno navečer prodirala kroz raskošnim vitrajima ukrašene dvorske prozore, u subotnjoj snježnoj noći trakošćanski dvorac kao da su preselili u neko drugo doba. I dok su se iz malog dvorskog glazbenog salona sa skupocjena glasovira, što ga je još 1834. godine sagradio najpoznatiji bečki graditelj glasovira Conrad Graf, prosipala virtuozna svirka profesora Glazbene akademije u Zagrebu Ljubomira Gašparovića, starinski je dvorac oživio tisućama zvukova.

Općina Bednja i BUM pomažu siromašnim sugrađanima
Članovi BUM-a – Bednjanske udruge mladih, uskoro će krenuti u daleka brdska sela i zaseoke, te u njima obići staračka i samačka kućanstva, te bolesne, nemoćne i sve druge osobe svrstane u kategoriju socijalno ugroženih. To je dogovoreno na sastanku u bednjanskoj Općinskoj vijećnici, kojemu su nazočili članovi Odbora za socijalu, školstvo, kulturu i udruge, predstavnici mjesnih odbora, vodstvo Bednje s načelnikom Mirkom Bistrovićem te predsjednica BUM-a Suzana Dubovečak.

Klub mladih filatelista Trakošćan-Bednja priredio izložbu
U skladu sa simbolikom Božića i Novoga ljeta, dvanaest članova Kluba mladih filatelista Trakošćan-Bednja svoju je filatelističku izložbu postavilo pred oltarom župne crkve Blažene Djevice Marije u Bednji te markama i dopisnicama ispričalo veličanstvenu priču o Spasitelju, od trenutka naviještenja Mariji da će roditi Sina Božjega, do poklonstva triju kraljeva.

Bednja
 Zvuci tradicionalne božićne pučke pjesme Radujte se, narodi, koju su na kraju svog blagdanskog koncerta u nedjelju, 28. prosinca, zajedno izveli svi bednjanski glazbenici, duboko su se dojmili vjerničkoga puka, koji je posve ispunio župnu crkvu Blažene Djevice Marije u Bednji. Lokalni glazbenici velikim su koncertom ujedno svojoj publici pokazali tek djelić repertoara što su ga vrijedno uvježbavali cijele godine.

LAVANDA U Bednji se obavljaju pripreme za sadnju lavande
Na zemljištu površine 1,1 hektara pokraj mjesnog groblja, što ga je Općina Bednja dala u zakup Poljoprivrednoj zadruzi Puran bednjanskoga kraja na deset godina, obavljaju se pripreme za sadnju lavande. Zemlja je dana na analizu Agronomskom fakultetu u Zagrebu, pa je, temeljem uputa njegovih stručnjaka, koji su preporučili poboljšanje kvalitete tla gnojidbom zrelim stajnjakom, na površinu već dovezeno oko 35 tona gnojiva.

Osnovna škola Franje Serta u Bednji
U vrevi svakodnevnih obveza često prolazimo kraj malih, lijepih stvari, a da ih pritom ne zapažamo, niti se na njih osvrćemo. Tako je valjda i s ovim žarkim, predivno rascvjetanim prizorom, što smo ga zatekli u hodniku Osnovne škole Franje Serta u Bednji.

Stranica 132 od 133Prva   Prethodna   124  125  126  127  128  129  130  131  [132]  133  Slijedeća   Posljednja   

 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media