Pohvalna akcija mještana Rinkovca

Desetak vrijednih mještana Rinkovca dobrovoljnim je radom popravilo drveni most kod zaseoka Podsečki. Riječ je o mostu što je, radi prohodnosti, bio sagrađen prilikom gradnje novog mosta u selu Ribići. Mostić je u međuvremenu „ostario“, daske su dotrajale. Budući da ga mještani koriste, skupili su se na dobrovoljnoj radnoj akciji, zasukali rukave, trošne daske zamijenili novima i tako most osposobili za dalju uporabu.


BLAGOSLOV

Na velikom vjerskom slavlju održanom u zaseoku Baničeki u Mjesnom odboru Pleš, bednjanski župnik vlč. Zorislav Šafran blagoslovio je obnovljene zavjetne križeve što su ih, po pričanju stanovnika toga kraja, još nakon završetka Prvoga svjetskoga rata dali podići mještani u znak zahvalnosti Bogu što su se živi vratili s ruske fronte. Tada su podignuta tri križa, koja simboliziraju Golgotu, mjesto Isusova raspeća.


OTKRIVAMO Povijesna ploča kod nekadašnjeg ugostiteljskog objekta Point u Bednji

Kod nekadašnjeg ugostiteljskog objekta Point kod Bednje, pod trnjem, raslinjem i granama divljih kupina, skriva se pravi povijesni medaljon, koji otkriva djelić bogate povijesti bednjanskoga kraja. Na kamenom zidu (škarpi) podignutog oko objekta što je srušen uslijed nacionalističkog divljanja početkom 90-tih, nalazi se stara kamena ploča na kojoj piše:


BEDNJANSKI GOVOR Općinsko poglavarstvo na zadnjoj sjednici donijelo povijesnu odluku

Na posljednjoj sjednici u proteklom četverogodišnjem mandatu članovi Općinskoga poglavarstva Bednje donijeli su odluku, koja zaslužuje epitet povijesne. Kako bi za buduće generacije sačuvali značajke bednjanskoga govora i time pridonijeli njegovu očuvanju, poglavarstvenici su odlučili financirati izradu njegova rječnika.


Lijepa gesta Općine Bednja

U znak zahvalnosti mještanima na odličnom odazivu ekološkoj akciji što je u Bednji više subota uzastopno provedena pod nazivom Čista subota, Općina Bednja odlučila im se odužiti podjelom cvjetnih sadnica. Proljetnice će biti podijeljene mještanima u svih devet mjesnih odbora, za što je Općina nabavila ukupno 4500 sadnica.


Općinsko izborno povjerenstvo Općine Bednja

Načelnik Mirko Bistrović ponovno u akciji

Bednjanski načelnik Mirko Bistrović ponovno je u akciji! Nakon što se o Danu žena odrekao dvomjesečne dužnosničke naknade i dao je za nabavu ića i pića za ženske veselice, jučer je dao nalog općinskim službama da mu naknadu od 4500 kuna za travanj prenamijene za troškove domjenka umirovljenicima.


Zaštita povijesnih lipa u Bednji
Mještani Bednje u petak su, 3. travnja, s interesom pratili „operaciju“ pripadnika Javne vatrogasne postrojbe iz Varaždina, koji su uz pomoć ljestvi i „korpe“ na vrhu ušli u krošnje dviju lipa ispred farofa, kako bi ih očistili od imele. Budući da su imelom jako zahvaćena oba stabla, te da prijeti opasnost da poluparazit ozbiljno nagrize i ugrozi zdravlje povijesnih lipa, koje su i zakonom zaštićene, poticaj za njegovo odstranjivanje dali su bednjansko Općinsko poglavarstvo i župa Bednja.

Budući da je dotrajalo krovište na mrtvačnici na mjesnom groblju u Cvetlinu prokišnjavalo, pa je prijetila opasnost da voda i vlaga unište zidove i inventar u unutrašnjosti, na inicijativu Općine Bednje postavljen je nov krov. Temeljem provedena natječaja, krovopokrivačke i limarske radove izveli su radnici privatne tvrtke Toplin iz Cvetlina, a troškove u iznosu od 29.000 kuna pokrila je matična općina.

Općina Bednja svim župama svoga područja donirala novac za obnovu crkvenih objekata
– Ova donacija baš mi je dobro „sjela“, to više što na brojnim adresama pokušavam skupiti novca za zatvaranje financijske konstrukcije za obnovu tornja župne crkve Presveta Srca Isusova. Radovi stoje otprilike 300.000 kuna, a dodatnih 50.000 stajat će elektrifikacija zvona – zadovoljno je kazao vrbljanski župnik vlč. Stjepan Vorih kad su mu potpredsjednik Općinskoga vijeća Bednje Zlatko Koračević i Mirko Bistrović uručili odluku Poglavarstva o donaciji 20.000 kuna.

Stranica 132 od 135Prva   Prethodna   126  127  128  129  130  131  [132]  133  134  135  Slijedeća   Posljednja   

 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media