TRADICIJA Kod dviju crkvica na Jaguštinu

Veliko mnoštvo vjernika cijelog bednjanskog kraja te iz pograničnih slovenskih župa tradicionalnim su hodočašćem dviju crkvicama na brdo Sv. Augustin (u narodu zvano jednostavno – Jaguštin) iznad Jamna u nedjelju, 28. kolovoza, proslavili spomendan sv. Augustina. Na Jaguštinu su inače, jedna do druge, podignute dvije crkvice – Sv. Marije Magdalene i Sv. Augustina pa se godišnje tu održavaju dva velika slavlja na slavu spomenutim svecima.


SURADNJA

U sklopu suradnje s Udrugom umirovljenika općine Bednja, članovi Udruge umirovljenika iz Malog Bukovca ovoga su tjedna boravili u uzvratnom posjetu Bednji i Trakošćanu. Podsjećamo, riječ je o suradnji započetoj krajem siječnja ove godine, kada su bednjanski umirovljenici, članovi Udruge bednjanskog govora i KUD-a Josipa Genca sudjelovali na književnoj manifestaciji u Malom Bukovcu tematski vezanoj uz predstavljanje, promociju i očuvanje dijalektološkog blaga naselja u dolini rijeke Bednje, i to od njenog izvorišta do ušća. Očuvanje jezičnog blaga jest i glavni temelj suradnje dviju udruga pa stoga i ne čudi da je to i ovoga puta bila jedna od glavnih tema umirovljeničkih susreta.


ŠPANCIRFEST

I predstavnici općine Bednja sudjeluju na ovogodišnjem Špancirfestu, koji se održava pod motom – Pokaži svoju kreativnost. U rijeci turista i posjetitelja koji ovih dana posjećuju Varaždin, sreli smo i Dijanu Zagorščak, vlasnicu istoimenog OPG-a, koja je, kao članica LAG-a Sjeverozapad, svoj doista bogat asortiman proizvoda od lavande izložila u jednoj od kućica LAG-a postavljenih na Franjevačkom trgu.


MEĐUGRANIČNA SURADNJA

U sklopu dugogodišnje suradnje  općine Videm i općine Bednja, u nedjelju je, 21. kolovoza, u posjetu Bednji boravilo 65 članova DVD-a iz Sela, naselja u videmskoj općini. Oni su na povratku iz hodočašća u Mariji Bistrici svratili u Bednju, gdje im je domaćin bio načelnik Mirko Bistrović sa suradnicima.


VRBNO Održano je veliko zavičajno okupljanje i misno slavlje na Potkovi

Velik broj mještana i iseljenih zavičajaca koji su se u nedjelju, 21. kolovoza, slijedom dugogodišnje tradicije, ponovno okupili na Potkovi u Mjesnom odboru Ježovec Gornji, premašio je i najoptimističnija očekivanja domaćina i organizatora. Iako vremenske prognoze nisu bile naklonjene ovakvoj vrsti manifestacija na otvorenom, vrijeme je na kraju ipak „izdržalo“ pa se mnoštvo okupljenih na Potkovi nastavilo družiti i zabavljati tijekom cijeloga dana.


KLOPOTEC U suradnji udruga vinogradara Gerico iz Bednje i sv. Martina iz Jesenja

Rekordan broj posjetitelja, njih više od 270, među kojima su bili članovi Udruge vinogradara Gerico iz Bednje, Udruge vinogradara sv. Martina iz Jesenja te brojni drugi vinogradari, podrumari, turistički radnici i mještani iz vrbljanskoga, jesenjskog, bednjanskog i okolnog kraja, u subotu se, 13. kolovoza, okupio na jednoj od omiljenih pučkih manifestacija – postavljanju klopoteca. Tradicija je to koja označuje početak zriobe grožđa i pripreme za berbu, najljepši i najveseliji događaj u zagorskim goricama.


VELIKA GOSPA U BEDNJI

Veliko mnoštvo vjernika i hodočasnika iz svih bednjanskih župa i cijelog ivanečkog kraja, kao i iseljenih građana, u ponedjeljak se, 15. kolovoza, slilo u Bednju, na tradicionalnu proslavu Velike Gospe. Narod je i ovoga ljeta Gospinu pomoć i utjehu potražio na glavnoj poldanjoj misi održanoj u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. U koncelebraciji domaćeg župnika vlč. Nevena Blažona i brojnih drugih svećenika iz župa Bednjanskog dekanata, kojima se pridružio i župnik iz Vidma u Sloveniji pater Tarzicije Kolenko, misno slavlje predvodio je župnik iz Oštrica vlč. Mario Rukelj.


PROŠTENJE NA POTKOVI U nedjelju, 21. kolovoza

Slijedom ustaljene tradicije, proštenje na Potkovi u Mjesnom odboru Ježovec Gornji i ove će se godine održati prve nedjelje nakon Velike Gospe, a to znači u nedjelju, 21. kolovoza. Misno slavlje počet će u 11 sati, a predvodit će ga vlč. Danijel Herceg, župnik iz susjedne župe Jesenje.


PLANINARSKO DRUŠTVO “MIV” VARAŽDIN U NEDJELJU, 21.08.2016.GODINE ORGANIZIRA 9. OD 10 PLANINARSKIH POHODA, ŠTO SE NA PODRUČJU VARAŽDINSKE ŽUPANIJE ORGANIZIRAJU U OKVIRU PROGRAMA VARAŽDINSKOG FESTIVALA ULIČNIH ŠETAČA – ŠPANCIRFEST


Svim građanima bednjanskoga kraja, a napose braniteljima i obiteljima poginulih branitelja te iseljenim mještanima, najljepše čestitke uz blagdan Velike Gospe upućuju načelnik Mirko Bistrović, zamjenik načelnika Mladen Poljak te vijećnici Općinskoga vijeća Općine Bednje s predsjednikom Ivanom Breznim.


Stranica 13 od 134Prva   Prethodna   8  9  10  11  12  [13]  14  15  16  17  Slijedeća   Posljednja   

 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media