TURISTIČKA PROMOCIJA

Turistička zajednica Trakošćan - Općina Bednja u suradnji je s Turističkom zajednicom Varaždinske županije i LAG-om Sjeverozapad sudjelovala na ovogodišnjem 24. zagorskom gospodarskom zboru u Krapini, jednom od najvećih sajamskih i izložbenih gospodarskih događanja u ovom dijelu Hrvatske. Održano je od 8. do 10. rujna, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, u organizaciji Zagorskog gospodarskog zbora, Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, HGK - Županijske komore Krapina i Radio Kaja.


PODUZETNIŠTVO Otvoren je Javni poziv Ministarstva gospodarstva za dodjelu državnih potpora za ulaganja u proizvodne tehnologije

Ministarstvo gospodarstva je 7. rujna 2016. godine objavilo Javni poziv po programu dodjele državne potpore za ulaganja u proizvodne tehnologije.
Poziv je namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima i otvoren je do 7. listopada.
 


AKTUALNO Dabrovi uništili nasade kukuruza na oranicama uz rijeku Bednju

Proteklih dana Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Bednja pojedini su mještani prijavili velike štete koje su im na njivama uz rijeku Bednju pričinili dabrovi. Član Povjerenstva za procjenu elementarnih šteta i općinski vijećnik Josip Podsečki tim se povodom i osobno uputio na teren te se uvjerio da su pritužbe mještana i više negoli opravdane.


TRAKOŠĆAN Završila je Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić"

Svečanom prezentacijom programskih sadržaja završila je 18. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza u Trakošćanu, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.


TRADICIJA Kod dviju crkvica na Jaguštinu

Veliko mnoštvo vjernika cijelog bednjanskog kraja te iz pograničnih slovenskih župa tradicionalnim su hodočašćem dviju crkvicama na brdo Sv. Augustin (u narodu zvano jednostavno – Jaguštin) iznad Jamna u nedjelju, 28. kolovoza, proslavili spomendan sv. Augustina. Na Jaguštinu su inače, jedna do druge, podignute dvije crkvice – Sv. Marije Magdalene i Sv. Augustina pa se godišnje tu održavaju dva velika slavlja na slavu spomenutim svecima.


SURADNJA

U sklopu suradnje s Udrugom umirovljenika općine Bednja, članovi Udruge umirovljenika iz Malog Bukovca ovoga su tjedna boravili u uzvratnom posjetu Bednji i Trakošćanu. Podsjećamo, riječ je o suradnji započetoj krajem siječnja ove godine, kada su bednjanski umirovljenici, članovi Udruge bednjanskog govora i KUD-a Josipa Genca sudjelovali na književnoj manifestaciji u Malom Bukovcu tematski vezanoj uz predstavljanje, promociju i očuvanje dijalektološkog blaga naselja u dolini rijeke Bednje, i to od njenog izvorišta do ušća. Očuvanje jezičnog blaga jest i glavni temelj suradnje dviju udruga pa stoga i ne čudi da je to i ovoga puta bila jedna od glavnih tema umirovljeničkih susreta.


ŠPANCIRFEST

I predstavnici općine Bednja sudjeluju na ovogodišnjem Špancirfestu, koji se održava pod motom – Pokaži svoju kreativnost. U rijeci turista i posjetitelja koji ovih dana posjećuju Varaždin, sreli smo i Dijanu Zagorščak, vlasnicu istoimenog OPG-a, koja je, kao članica LAG-a Sjeverozapad, svoj doista bogat asortiman proizvoda od lavande izložila u jednoj od kućica LAG-a postavljenih na Franjevačkom trgu.


MEĐUGRANIČNA SURADNJA

U sklopu dugogodišnje suradnje  općine Videm i općine Bednja, u nedjelju je, 21. kolovoza, u posjetu Bednji boravilo 65 članova DVD-a iz Sela, naselja u videmskoj općini. Oni su na povratku iz hodočašća u Mariji Bistrici svratili u Bednju, gdje im je domaćin bio načelnik Mirko Bistrović sa suradnicima.


VRBNO Održano je veliko zavičajno okupljanje i misno slavlje na Potkovi

Velik broj mještana i iseljenih zavičajaca koji su se u nedjelju, 21. kolovoza, slijedom dugogodišnje tradicije, ponovno okupili na Potkovi u Mjesnom odboru Ježovec Gornji, premašio je i najoptimističnija očekivanja domaćina i organizatora. Iako vremenske prognoze nisu bile naklonjene ovakvoj vrsti manifestacija na otvorenom, vrijeme je na kraju ipak „izdržalo“ pa se mnoštvo okupljenih na Potkovi nastavilo družiti i zabavljati tijekom cijeloga dana.


KLOPOTEC U suradnji udruga vinogradara Gerico iz Bednje i sv. Martina iz Jesenja

Rekordan broj posjetitelja, njih više od 270, među kojima su bili članovi Udruge vinogradara Gerico iz Bednje, Udruge vinogradara sv. Martina iz Jesenja te brojni drugi vinogradari, podrumari, turistički radnici i mještani iz vrbljanskoga, jesenjskog, bednjanskog i okolnog kraja, u subotu se, 13. kolovoza, okupio na jednoj od omiljenih pučkih manifestacija – postavljanju klopoteca. Tradicija je to koja označuje početak zriobe grožđa i pripreme za berbu, najljepši i najveseliji događaj u zagorskim goricama.


Stranica 11 od 132Prva   Prethodna   6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  Slijedeća   Posljednja   

 
© 2009. Opcina Bednja. Sva prava pridrzana. Oblikovanje: Bambi Bold   Razvoj i programiranje: X-media